Det hon särskilt vill lyfta fram är faran med lådvin.
– Jag vet att Systembolaget inte gillar det jag säger. Man jag vet också att lådvin är en kvinnofälla, därför att många av mina patienter själva insett det.
Bag-in-box, populärt kallat lådvin, innebär att vinlådan med tappkran står framme hela tiden. Den rymmer motsvarande runt fyra flaskor vin.
Faran ligger alltså i att det är väldigt lätt att öppna kranen – dagligen.
– Man ser helt enkelt inte hur mycket man dricker. Att öppna en vinflaska är ändå någon form av spärr – men det gäller inte med lådan.
– När lådan är urdrucken ställer man sig frågan: vart tog den alkoholen vägen? Svaret är att den konsumerats utan att man tänkt på det.
Det här är särskilt farligt ur ett kvinnoperspektiv, menar Catharina Eriksson, som på ”sin” mottagning tar emot 120 nya patienter per år.
– Män dricker öl, kvinnor vin. Idag har kafferepets sju sorters kakor ersatts av vin och paj.
– Vi har fått farliga kontinentala vanor. Vi har fått in alkoholen i vardagen och det känns obehagligt för många att tala om det här. Jag har mött så många som blivit beroende, på ett förrädiskt sätt. Även de som inte haft problem har förletts dricka mer. Lådvinsdrickandet är en fara.
Catharina Eriksson menar att det är väldigt lätt, när man kommer hem från jobbet, att ta sig en skvätt ur bag-in-boxen.
En annan sak, menar hon, är att det är så smidigt att gömma lådvinet i väskan. Det klirrar inte, som flaskorna gör, och en tom kartong klämmer man bara ihop och bär ut till pappersinsamlingen. Annat är det med glasflaskorna som mer ”ger sig till känna”.
Rolf Johnsson