Quantcast
Channel: Upplands Nyheter
Viewing all 644 articles
Browse latest View live

Evenemang vecka 16

$
0
0

Uppsala

Uppsala stadsteater. Tjock-Steffe ges på Lilla scenen. Den osannolika berättelsen om Stefan Eriksson, mer känd som ”Tjock-Steffe”, har blivit teater. Följ med in i lögnernas, lyxlirarnas, undanflykternas och våldets universum. Välkommen hit, välkommen hem är teater i storformat. Ett bombastiskt stadskalas där 80 experter på verkligheten tar plats på vår Stora scenen.

Stavby bio visar Still Alice med Julianne Moore i huvudrollen på söndag kl. 19.30.

OD:s vårkonsert med Mark Levengood som gäst äger rum lördag och söndag kl. 15. Cecilia Rydinger Alin dirigerar.

Nästa vecka är det ungerskt tema på Bibliotek Uppsala. I morgon lördag får stadsbiblioteket t.ex. besök av dansare, filmare, poeter, sagoläsare och forskare. Här visas även ungerskt hantverk, foto, konst och poesi med start kl. 11.30.

Populär sopplunch i Almunge församlingsgård på torsdagar kl. 12.

En av nordens mest intressanta bilderboksskapare just nu, Stian Hole, ställer ut på Bror Hjorths hus. Utställningen pågår fram till den 31 maj.

Utställningen Från demokrati till diktatur, om nazisternas systematiska arbete med att urholka demokratin i Tyskland 1933, visas på Fredens hus, som ligger vid borggårdsplan i slottet.

Shoe stories – berättelsen om skor. En utställning om skor gånger två visas på Upplandsmuseet.

 

Knivsta

Fredagar innebär bingospel i Blå Wingen, Husby-Långhundra. Feststämning, spänning och fina priser utlovas. Första utrop kl. 19. Gäster välkomna från kl. 17.

Högmässa i S:ta Birgittakyrkan på söndag kl. 10.

Skapande: textil grafits. Margareta Olausson hjälper dig att på lekfullt sätt färgsätta och dekorera tyg med färg och kritor på Knivsta bibliotek på tisdag kl. 17-19.30.

Våga fråga om energi och klimat! Irene Mårtensson, energi- och klimatrådgivare vid Knivsta kommun, svarar på små och stora frågor på Knivsta bibliotek tisdag kl. 18-19.

Pyssel, handarbete, kurser med flera aktiviteter på 100 idéer i Husby-Långhundra (Ica Knivens gamla lokaler). Stickkafé första onsdagen i varje månad kl. 16-21.

 

Heby

Fokus bio i Östervåla visar Still Alice på söndag kl. 19.

Gruppen Navarra med Arvid Kästel, piano, Sofia Bergström, sång, Erika Risinger, fiol, och Carl-Johan Groth, slagverk, ger konsert i Enåkers bygdegård ikväll fredag kl. 19.

Vårfåglar. Lars Gustavsson visar vägen till olika fågellokaler i Östervålatrakten. Samling på Östervåla torg kl. 9 i morgon lördag. Medtag fika och varma kläder.

Kommunens energirådgivare finns på plats på biblioteket i Tärnsjö på måndag kl. 12-14. Ställ frågor och diskutera allmänna frågor om energi och klimat.

Sadelmakeriskolan ställer ut projektet Punsning på Tärnsjö bibliotek fram till den 29 april.

 

Enköping/Håbo

Vårmarkand med nallar på torget i Enköping och Kyrkogatan ner till Joar Blå på lördag och söndag kl. 10-17. Tivoli på Enavallen parkering lördag kl. 10-22 och söndag kl. 10-18.

Vi möts igen. Blåsarkonsert i samverkan; Immanuel Brass, Vegasextetten och Enköpings Blåsorkester, spelar i Västerledskyrkan på lördag kl. 16.

Öppet hus med bordtennis i Fjärdhundrahallen på söndag kl. 10-12. Alla åldrar välkomna. Medtag rack och spelglädje.

Enköpings Modellflygklubb arrangerar bytesmarknad för hobbymaterial på söndag kl. 10-14 i Västerledsskolans matsal. Servering.

Korpens Söndagspromenad med nutidsfrågor och bingo kl. 10-12 på Kristinagatgan 17.

Världsbokdagen på torsdag uppmärksammas med en sagostund på huvudbiblioteket. Det blir en berättarstund på både svenska och spanska kl. 10.

Ordet i ögat. Susanna Slöör och Leif Matsson ställer ut på Konsthallen i Enköping. Utställningen pågår fram till den 3 maj.

 

Tierp/Älvkarleby

Äldre gentlemän bjuder på gamla gudingar. Konsert med Bosse Heeds Big Band i Tierps sockenkyrka på söndag kl. 17.

Babettes längtan. Sopp- och musikteater på Ordenshuset IOGT/NTO Bodarna Skutskär på måndag kl. 18.30. Vendela Duclos sjunger sånger av bland andra Edit Piaf och gestaltar med humor och allvar, värme och hopp vår aldrig sinande längtan efter kärlek.

Vårfirande på Klippan, Hållnäs, på måndag kl. 20. Sång, vårkase, fyrverkeri och servering.

Våravslutning på allsångskvällarna i Söderfors församlingshem på tisdag kl. 19. Lotterier och försäljning av handarbeten.

Leufsta Bruksarkiv i Förvaltarbostaden har öppet för besök och forskning onsdagar kl. 10-15. Se Upplandsmuseets utställning Lövstabruk på järnets tid och utställningarna från Arkivens Dag 2014.

Tobotorsdag på Eric Sahlström Institutet den 23 april kl. 19-22. Gås-Andersbygdens spelmanslag. Allspel till dans. Kaffeservering.

Recept- och kokboksutställning av gamla receptböcker visas på Café Kyrkbacken, församlingshemmet Örbyhus.

 

Östhammar

Öregrunds bio visar Asterix – Gudarnas hemvist (3D, sv.tal) på söndag kl. 15. Fast & furious 7 visas söndag kl. 19 och tisdag kl. 18.

Gunnar Emanuelsson visar teckningar och målningar på Galleri Fröja i Östhammar. Vernissage i dag fredag kl. 11-15.

Folkmusik. Gruppen Navarra spelar i Bruksgymnasiet i Gimo på lördag kl. 18.

Sopplunch i Östhammars församlingsgård onsdagar kl. 11-13.

Emotional Autopsy. Att bena upp meningen med allt är temat för en ny utställning i Sadelmakarlängans galleri i Österbybruk. Konstnärerna Tommy Eriksson och Bill-Ove Jonsson, som har grafiken som en gemensam grund, ställer ut.
Två vänner – poeter och konstnärer. Margaret Axell och Gerd Vading visar akvarell och akryl på SKB’s kontor i Östhammar fram till den 28 april.

Helena Eriksson visar handgjorda glaspärlor tillverkade i lampworkteknik på Gimo bibliotek. Utställningen pågår fram till den 29 maj.


Pantbanken ”stampar” vidare

$
0
0

1772, samma år som Gustav III:s oblodiga statskupp, startade Sveriges första pantbank. Det svåra ordet generalassistenskontoret ersattes snabbt i folkmun med ”Stampen”. Och sedan dess har ordet blivit kvar i nya generationers folkmunnar.

Uttrycket ”stampa på” har idag också betydelsen ”pantsätta” i ordlexikonet.

Platsen för den första banken av det här slaget var Stockholm som då hade 75000 invånare och lämnade ut runt 50000 lån per år.

Men pantbanken lever vidare och finns idag på platser som exempelvis Eskilstuna, Västerås, Uppsala och Örebro.

Pantbankens idé är att den som inte betalar tillbaka, varken hamnar hos fogden eller får betalningsanmärkningar. Om varan inte löses ut, så säljs den av banken. Blir det överskott går det tillbaka till pantsättaren. Underskott, jag då står pantbanken för kostnaden.

Att på det här sättet låna upp till 10000 kronor använder sig många svenskar av – 250000 per år. Peter Sundholm, VD i Pantbanken AB (stiftelseägd sedan 1929), säger:

–    Den stora skillnaden med att låna hos oss är att man lånar av sig själv och på något man redan arbetat ihop. Alla andra lån tar betalt för framtida inkomster.

Den äldsta nu verksamma pantbanken i landet har nästa år 150 år på nacken och har kontor runt om i landet. Dess kontor i Västerås har exempelvis en specialist på Skultunamässing och i Uppsala har man en Rörstrandskännare.

Lånen ges i allmänhet på fyra månader. Därefter ytterligare två månaders lagstadgad respittid innan det är dags för oinlösta panter att säljas på offentlig auktion.

 

Rolf Johnsson

Däckbytardags

$
0
0

Dags alltså att skifta och har man inte gjort det tidigare så är det stora däckbytardagen som gäller.

När du byter däck så finns det en del saker att tänka på. Torkel Hallander, VD på Bythjul.com, säger:

–    Glöm inte att tvätta fälgar och däck innan de läggs undan. Vinterdäck utan fälg bör lagras stående. Vinterdäck med fälgar bör hängas upp eller staplas på varandra.

Det finns alltså grundregler att hålla sig till om däcken ska må bra även i fortsättningen. En annan sådan är att ha däcken i förvaringspåsar av plast, så att damm och smuts utestängs. På påsarna kan man också märka ut var däcken suttit: fram, bak, höger vänster.

Här är ytterligare några bra tips inför däckbytesdagen:

1.   Förvara däcken på torra platser. Se till att det är ventilerat.

2.   Håll dem borta från både solljus, snö och regn.

3.   Håll även däcken undan från trä och metall.

4.   Ta bort skräp som fastnat i slitbanan.

5.   För att undvika mögel – häng upp och stapla.

6.   Kolla även igenom däcken så att det inte finns sprickor i gummit. Kolla även mönsterdjupet. Minst 1,6 mm. Men det bör vara minst 3 mm, för säkerhetens skull.

 

När du byter, tänk då på att:

1.   Använda olja om bultarna sitter hårt fast.

2.   Lossa bultarna lite innan du hissar upp bilen.

3.   Dra inte åt bultarna för hårt medan bilen är upphissad. Dra fast slutgiltigt när bilen är nere på marken.

4.   När allt är klart – åk till närmaste mack och kolla lufttrycket.

 

Sedan är det bara att ge sig ut i vårvärmen och njuta av det tystare ljudet från sommardäcken och slippa dubbsmattret.

För visst är det roligare att byta till sommarhjul från vinterdito, än tvärt om.

 

Rolf Johnsson

Stora utmaningar för nummer 112

$
0
0

Man kan också säga så här; fyra av tio som ringer 112 gör det fast de inte ska.

Men ändå har 1,8 miljoner 112-samtal resulterat i någon form av åtgärd.

–    Den största ökningen vi ser är samtal till jourhavande präst, säger Johan Hedensjö, VD för SOS Alarm.

–    Vi noterar en ökning med sju procent under det gångna året. Totalt 112000. Det är ett tecken på att den mentala hälsan i samhället måste tas på största allvar.

Det här ställer stora krav på organisationen som det gångna året rekryterat 160  nya medarbetare – som det tar runt 20 veckor att utbilda.

–    Därför var det först i slutet av förra året som bemanningen ökade till rimliga nivåer.

En annan utmaning för SOS Alarm var att fyra landsting, som tidigare lämnat SOS Alarm, kom tillbaka med önskan om att SOS Alarm skulle ha ansvaret för vårdprioritering och ambulansdirigering. Det handlar om Sörmland, Västmanland, Uppsala län och Gotland.

Nödnumret 112 har alltså stått inför stora utmaningar.

Av de tre miljonerna samtal är 872000 vårdrelaterade. 661000 samtal har generell vidarekoppling till Polisen. 106000 ärenden går vidare till räddningstjänsten.

Men 84000 ”visste inte” att de ringt 112. Och 57000 samtal var rena okynnessamtal. Dessutom, 128000 samtal skulle istället ringts till 11414, som är Polisens nummer för icke akuta ärenden.

1300 ärenden kom via numret 11313 förra året. Det är numret för stora olyckor och kriser.

För oss är det en självklarhet att ta samhällsansvar och sätta den hjälpsökande i fokus, avslutar VD Johan Hedensjö.

 

Rolf Johnsson

(S)vekbudgeten

$
0
0

Att politiker lovar runt och håller tunt är en i folkhemmet vida utbredd uppfattning. Av allt att döma har den fått sin näring långt tillbaka i tiden, troligast under de 40 år i följd då Sverige enbart regerades av socialdemokratiska statsministrar som för sin politiska överlevnads skull inte behövde bekymra sig så mycket om löftenas uppfyllelse.

Alliansregeringen 2006–2014 kan däremot inte beskyllas för att ha svikit. Nästan allt vad den lovade genomförde den också. Det har både vetenskapliga och massmediala undersökningar visat. En del beslut tog längre tid än väntat. Oftast rörde det sig om mindre saker som stupade på juridiska eller EU-anstrukna komplikationer.

Men nu är det uppenbart att vi har fått en regering som efter bara ett halvår vid makten har uppvisat ett svekbeteende utan motstycke i modern tid. Förutom en massa enskilda löftesbrott i olika sakfrågor riskerar den också att svika sitt viktigaste och allra mest profilerade vallöfte, näm-ligen att ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Med sin första vårbudget är det snarare så att regeringen rör sig längre bort från det målet i stället för tvärtom.

80 procent av vårbudgetens skattehöjningar är på jobb och företagande. Regeringen lägger 27 miljarder i skatter på landets alla företagare och löntagare. Sedan ger man jobb-skaparna småflisor tillbaka: 660 miljoner. Alltså 660 miljoner på pluskontot och 27 000 miljoner på minuskontot!

Främst handlar det om att regeringen gör det svårare för unga människor att få sitt första jobb genom att fördubbla arbetsgivaravgifterna för dem. Regeringen skattar bort tusentals riktiga jobb för ungdomar och kompenserar med statligt subventionerade traineeplatser.

Särskilt många blir inte heller de där traineeplatserna. Löftet i valet var att de skulle bli 30 000, men nu i vårbudgeten blir det bara – 600.

Ett annat förslag som kan komma att äta upp tusentals jobb är sänkningen av rotavdraget. Redan 2011 hade rot gjort 44 000 svartjobb vita, enligt Skatteverket. Social-demokraterna lovade också före valet att inte röra rot, men nu kapar de avdraget med nästan hälften från och med nyåret. Då, om inte förr, lär det bli magert med uppdragen för hantverkarna.

Lägg så till denna soppa även andra ingredienser i form av höjd bensinskatt, höjd skatt på vindkraftsel, höjd skatt på biodiesel med etanol och en slopad satsning på laddstolpar för elbilar – och det blir, hur man än bär sig åt, dyrare att leva på landsbygden. I brist på argument mot landsbygdskritiken försökte Vänsterpartiets Ulla Andersson i riksdagen att beskriva regeringens blygsamma satsning på järnvägsunderhåll som en landsbygdssatsning.

Men när stannade senast ett tåg på svensk landsbygd?

Fastighetsaffärer vecka 17

$
0
0

Håbo

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Håbo Bålsta 1:522

Adress: Linneavägen 6, 74651 Bålsta

Pris: 0 kr

Förvärvare: Meijer, Annelie Elisabeth

Överlåtare: Meijer, Annelie Elisabeth

Överlåtare: Meijer, Mikael Ragnar

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Håbo Skörby 1:110

Adress: Skäravägen 27, 74639 Bålsta

Pris: 3 200 000 kr

Förvärvare: Cherednikov, Victor

Förvärvare: Cherednikova, Galina

Överlåtare: Pettersson, Hans-Erik Valter

Överlåtare: Georgievna Smotrova, Galina

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Håbo Bålsta 3:243

Adress: Spovvägen 53, 74633 Bålsta

Pris: 0 kr

Förvärvare: Blom, Sven Mickael Birger

Överlåtare: Blom, Sven Alfred

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Håbo Skörby 5:244

Adress: Kvartsvägen 22, 74641 Bålsta

Pris: 0 kr

Förvärvare: Dagmar Vera Viktoria Karlssons dödsbo

Överlåtare: Karlsson, Dagmar Vera Viktoria

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Håbo Bålsta 1:423

Adress: Kaprifolvägen 7, 74651 Bålsta

Pris: 0 kr

Förvärvare: Larsson, Margot Eva Helena

Överlåtare: Larsson, Marianne Ingegerd Helena

 

▶ Småhusenhet, fritidsbostad

Fastighet: Håbo Vreta 1:36

Adress: Ängsvägen 6, 74694 Häggeby

Pris: 700 000 kr

Förvärvare: Toivio, Ari Carl

Förvärvare: Olsson, Marie Elisabeth

Överlåtare: Lindehorn, Solveig Margareta Leontina

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Håbo Skokloster 8:27

Adress: Radbandsvägen 10, 74696 Skokloster

Pris: 0 kr

Förvärvare: Eriksson, Erik Kenneth

Överlåtare: Eriksson, Erik Kenneth

Överlåtare: Eriksson, Jeanette

 

Knivsta

▶ Småhusenhet, tomtmark till fritidsbostad

Fastighet: Knivsta Brunnby 3:8

Adress: Brunnby Framnäs 315, 74194 Knivsta

Pris: 500 000 kr

Förvärvare: Elafris, Georgios

Förvärvare: Kvarnström, Seth Marc Kristofer

Överlåtare: Viklund, Lotta Maria

 

▶ Hyreshusenhet, tomtmark

Fastighet: Knivsta Vrå 1:752

Adress: saknas

Pris: 0 kr

Förvärvare: Bemynta Fastighets AB

 

▶ Småhusenhet, tomtmark till helårsbostad

Fastighet: Knivsta Vrå 1:690

Adress: Dalbogatan 3C, 74196 Knivsta

Pris: 2 995 000 kr

Förvärvare: Halaby, Peter Ingmar Fredrick

Förvärvare: Halaby, Jenny Carina

Överlåtare: VILLOR I ALSIKE AB

 

▶ Småhusenhet, tomtmark till helårsbostad

Fastighet: Knivsta Vrå 1:748

Adress: saknas

Pris: 1 300 000 kr

Förvärvare: Piruetten Mark AB

Överlåtare: Myresjö Mark Aktiebolag

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Heby Sör starfors 3:78

Adress: Ringbovägen 4, 74432 Heby

Pris: 1 510 000 kr

Förvärvare: Hellström, Susanne Anna Margareta

Förvärvare: Lindgren, Anders Inge David

Överlåtare: Hellberg, Ivar Gunnar Axel

Överlåtare: Hellberg, Inger Christina

 

▶ Småhusenhet, fritidsbostad

Fastighet: Heby Söråsbo 1:147

Adress: Grällsbovägen 6, 74045 Tärnsjö

Pris: 400 000 kr

Förvärvare: Ruz Sabra, Yvonne Elida Birgitta

Förvärvare: Ruz Sabra, Dagoberto Eduardo

Överlåtare: Gunnar Anderssons dödsbo

 

Tierp

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Tierp Ersta 2:16

Adress: Ersta 110, 81592 Tierp

Pris: 0 kr

Förvärvare: Lindersson, Elin Gunilla Maria

Överlåtare: Lindersson, Anders Mikael

Överlåtare: Lindersson, Elin Gunilla Maria

 

▶ Lantbruksenhet, bebyggd

Fastighet: Tierp Knutbo 1:8

Adress: Knutbo 105, 74896 Tobo

Pris: 0 kr

Förvärvare: Mähler, Eva Gunilla

Förvärvare: Wigren, Hans Gunnar

Överlåtare: Wigren, Ingrid Birgitta

 

▶ Småhusenhet, fritidsbostad

Fastighet: Tierp Ulvsbo 1:45

Adress: Solviken 116, 74896 Tobo

Pris: 100 000 kr

Förvärvare: Löfström, Per Erik

Överlåtare: Löfström, Erik Håkan

 

▶ Småhusenhet, fritidsbostad

Fastighet: Tierp Göksby 2:12

Adress: Göksby 311, 74896 Tobo

Pris: 0 kr

Förvärvare: Inga Edit Viola Linds dödsbo

Överlåtare: Lind, Inga Edit Viola

 

▶ Småhusenhet, tomtmark till helårsbostad

Fastighet: Tierp Yttrö 55:3

Adress: saknas

Pris: 109 000 kr

Förvärvare: TIERPS KOMMUN

Överlåtare: Tallroth, Kurt Christer

 

Uppsala

▶ Specialenhet, bad-, sport- och idrottsanläggning

Fastighet: Uppsala Fjärdingen 34:1

Adress: Sjukhusvägen 2, 75309 Uppsala

Pris: 16 000 000 kr

Förvärvare: Uppsala Fjärdingen 34:1 Fastighets AB

Överlåtare: Stadsträdgården i Uppsala Fastighets AB

 

▶ Specialenhet, bad-, sport- och idrottsanläggning

Fastighet: Uppsala Fjärdingen 34:1

Adress: Sjukhusvägen 2, 75309 Uppsala

Pris: 16 000 000 kr

Förvärvare: Uppsala Fjärdingen 34:1 Fastighets AB

Överlåtare: Sh bygg Fastighetsutveckling AB

 

▶ Specialenhet, bad-, sport- och idrottsanläggning

Fastighet: Uppsala Fjärdingen 34:2

Adress: saknas

Pris: 2 000 000 kr

Förvärvare: Stadsträdgården i Uppsala Fastighets AB

Överlåtare: Sh bygg Fastighetsutveckling AB

 

▶ Specialenhet, bad-, sport- och idrottsanläggning

Fastighet: Uppsala Fjärdingen 34:1

Adress: Sjukhusvägen 2, 75309 Uppsala

Pris: 16 000 000 kr

Förvärvare: Sh bygg Fastighetsutveckling AB

Överlåtare: Sh bygg Fastighetsutveckling AB

 

▶ Specialenhet, bad-, sport- och idrottsanläggning

Fastighet: Uppsala Fjärdingen 34:2

Adress: saknas

Pris: 2 000 000 kr

Förvärvare: Uppsala Fjärdingen 34:2 Fastighets AB

Överlåtare: Stadsträdgården i Uppsala Fastighets AB

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Uppsala Kåbo 40:6

Adress: Götavägen 12, 75236 Uppsala

Pris: 0 kr

Förvärvare: Ulla Lillemor Brunius dödsbo

Överlåtare: Brunius, Ulla Lillemor

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Uppsala Norby 39:8

Adress: Alvägen 15, 75645 Uppsala

Pris: 6 000 000 kr

Förvärvare: Linder, Jan Anders

Förvärvare: Linder, Marianne

Överlåtare: Anna Maiken LInnea Orsbergs dödsbo

Överlåtare: Johan Elis Orsbergs dödsbo

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Uppsala Årsta 46:9

Adress: Betgatan 80, 75449 Uppsala

Pris: 0 kr

Förvärvare: Hållams, Lars Anders

Förvärvare: Hållams, Anette Kristina

Överlåtare: Hållams, Lars Anders

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Uppsala Marielund 16:6

Adress: Marielund 104, 75597 Uppsala

Pris: 0 kr

Förvärvare: Bister, Maj Åsa Helena

Överlåtare: Bister, Bo Göran Mikael

Överlåtare: Bister, Maj Åsa Helena

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Uppsala Stabby 2:1

Adress: Uppsala-Näs Asplunda 2, 75591 Uppsala

Pris: 4 800 000 kr

Förvärvare: Coulson, Anna Marie

Förvärvare: Coulson, Stephen James

Överlåtare: Radeloff, Britta

Överlåtare: Möller, Hans Gunnar

 

▶ Småhusenhet, tomtmark till helårsbostad

Fastighet: Uppsala Näs-focksta 6:34

Adress: Bytorget 36, 75591 Uppsala

Pris: 1 100 000 kr

Förvärvare: Inghammar, Lars Jakob Marlo

Förvärvare: Inghammar, Elin Matilda

Överlåtare: NäFo Fastighetsutveckling AB

 

▶ Lantbruksenhet, bebyggd

Fastighet: Uppsala Järlåsa-dalkarlsbo 1:12

Adress: Järlåsa-Dalkarlsbo 35, 74497 Järlåsa

Pris: 1 025 000 kr

Förvärvare: Quennerstedt, Robert Lars Gustav

Överlåtare: Ericsson, Karl Urban Enar

Överlåtare: Ericsson, Jenny Märta Kristina

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Uppsala Järlåsa 1:84

Adress: Järlåsa 104, 74497 Järlåsa

Pris: 1 900 000 kr

Förvärvare: Mattsson, Emil Per Anders

Förvärvare: Ryström, Erica Cecilia

Överlåtare: Pettersson, Kristina Elisabeth

 

▶ Småhusenhet, fritidsbostad

Fastighet: Uppsala Börje-gränby 2:18

Adress: Börje-Gränby 75, 75592 Uppsala

Pris: 230 000 kr

Förvärvare: Andersson, Gerda Agneta

Förvärvare: Andersson, Lars Gunnar

Överlåtare: Johansson, Märit Anna-Kristina

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Uppsala Bälinge-ekeby 2:189

Adress: Utmarksvägen 2, 74382 Bälinge

Pris: 3 400 000 kr

Förvärvare: Frei, Chris Robert

Överlåtare: Söderlund, Ove Henrik

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Uppsala Tensta-åsby 2:27

Adress: saknas

Fastighet: Uppsala Tensta-åsby 2:29

Adress: Tensta-Åsby Lövhammar 128, 74394 Skyttorp

Pris: 0 kr

Förvärvare: Andersson, Henrik Valdemar André

Överlåtare: Postma, Froukje Marije

Överlåtare: Andersson, Henrik Valdemar André

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Uppsala Fasma 4:28

Adress: Fasma Nybygget 135, 74374 Björklinge

Pris: 2 500 000 kr

Förvärvare: Sjödin, Nils Oskar

Förvärvare: Jansson, Anna Jessica

Överlåtare: Jansson, Anna Marie

Överlåtare: Jansson, Erik Åke

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Uppsala Lena-årby 9:8

Adress: Neptunusvägen 11, 74340 Storvreta

Pris: 3 000 000 kr

Förvärvare: Last, Daniel Harry

Förvärvare: Last, Eva Carina

Överlåtare: Keyser, Malin Katarina

Överlåtare: Lundberg, Erik Robert Staffan

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Uppsala Fullerö 41:59

Adress: Solstrålevägen 63, 74335 Storvreta

Pris: 2 250 000 kr

Förvärvare: Sandberg, Sarah Maria Rebecca

Förvärvare: Sandberg, Peter Emmanuel

Överlåtare: Boström, Anna Elin Linnéa

Överlåtare: Boman, Per Erik Lennart

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Uppsala Storvreta 3:100

Adress: Jan Eriks Väg 13B, 74330 Storvreta

Pris: 4 250 000 kr

Förvärvare: Fenelius, Carl Patrik

Förvärvare: Dahl, Lisa Sofia

Överlåtare: Andersson, Julia Erika

Överlåtare: Andersson, Jonas Charles Roger

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Uppsala Råstensby 4:2

Adress: Råstensby Fågelsången 7, 74012 Knutby

Pris: 1 095 000 kr

Förvärvare: Maxe, Leif Conny

Förvärvare: Maxe, Kristina Maria

Överlåtare: Bråstad, Louise Margareta

 

▶ Småhusenhet, fritidsbostad

Fastighet: Uppsala Ellringe 1:18

Adress: Ellringe 16, 74010 Almunge

Pris: 0 kr

Förvärvare: Karl Roland Aldéns dödsbo

Överlåtare: Aldén, Karl Roland

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Uppsala Sunnersta 144:7

Adress: Åkervägen 9, 75651 Uppsala

Pris: 0 kr

Förvärvare: Fjellström, Nils Gunnar Torsten

Överlåtare: Fjellström, Nils Gunnar Torsten

Överlåtare: Östling, Anita Christina

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Uppsala Trevlinge 9:4

Adress: Trevlingevägen 43, 75596 Uppsala

Pris: 0 kr

Förvärvare: Rosenberg, Fredrik Erik

Överlåtare: Rosenberg, Pernilla Sofie

Överlåtare: Rosenberg, Fredrik Erik

 

▶ Småhusenhet, fritidsbostad

Fastighet: Uppsala Rasbokils-tibble 5:2

Adress: Rasbokils-Tibble Smedsberg 68, 75595 Uppsala

Pris: 0 kr

Förvärvare: Sahlin, Sven Håkan

Överlåtare: Sahlin, Anna Karin

Överlåtare: Sahlin, Sven Håkan

 

Enköping

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Enköping Nynäs 3:25

Adress: Södra Mariedalsvägen 9, 74948 Enköping

Pris: 0 kr

Förvärvare: Mark, Magnus Wilhelm

Överlåtare: Mark, Magnus Wilhelm

Överlåtare: Mark, Eva Karolina Elisabeth

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Enköping Tillinge-hummelsta 1:58

Adress: Hjortvägen 5, 74571 Enköping

Pris: 1 690 000 kr

Förvärvare: Söderholm, Carl Joacim

Förvärvare: Sigge, Sofi Eva

Överlåtare: Lövstrand, Karin Sofia Linnéa

 

▶ Småhusenhet, fritidsbostad

Fastighet: Enköping Breds-boda 1:11

Adress: Breds-Boda 10, 74595 Enköping

Pris: 2 150 000 kr

Förvärvare: Gustavsson, Lena Eva Johanna

Förvärvare: Henriksson, Per Jonas

Överlåtare: Löfling, Maj-Lis Marie

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Enköping Verkesta 2:6

Adress: Husby-Sjutolft Verkesta 15, 74950 Ekolsund

Pris: 2 530 000 kr

Förvärvare: Zetterberg, Samuel Jan Rune

Överlåtare: Zetterberg, Anders Franz Rune

Överlåtare: Zetterberg, Sonja Birgitta

Överlåtare: Zetterberg, Anders Joakim

 

▶ Lantbruksenhet, bebyggd

Fastighet: Enköping Uppeby 4:3

Adress: Hacksta Uppeby 22, 74951 Grillby (Flera adresser finns)

Pris: 9 000 000 kr

Förvärvare: Persdotter, Karin Maria Margareta

Förvärvare: Nilsson, Anders Åke

Överlåtare: Bruks, Stig Anders

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Enköping Salnecke 1:147

Adress: Gammelekevägen 26, 74961 Örsundsbro

Pris: 1 800 000 kr

Förvärvare: Berglund, Anna Maria Charlotte

Förvärvare: Lehne, Niklas Emanuel

Överlåtare: Söderlund, Jessica Maria Elisabeth

Överlåtare: Ejdersand, Fredrik Krister Mikael

 

▶ Småhusenhet, fritidsbostad

Fastighet: Enköping Örsundsbro 4:30

Adress: Hamnvägen 10, 74960 Örsundsbro

Pris: 1 240 000 kr

Förvärvare: Nilsson, Karl Tomas

Överlåtare: Skagerlind, Hans Östen

 

Östhammar

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Östhammar Barkö 5:2

Adress: Barkö 157, 74292 Östhammar

Pris: 0 kr

Förvärvare: Runarsson, Susanne Eva Marie

Överlåtare: Runarsson, Ulf Einar

 

▶ Småhusenhet, byggnadsvärde under 50  000 kr

Fastighet: Östhammar Kavarö 2:57

Adress: Bodviksvägen 16, 74293 Östhammar

Pris: 0 kr

Förvärvare: Eklund, Per Erik

Förvärvare: Eklund, Bo Erik

Överlåtare: Eklund, Nancy Christina Maria

 

▶ Småhusenhet, tomtmark till helårsbostad

Fastighet: Östhammar Snesslinge 12:255

Adress: saknas

Pris: 355 000 kr

Förvärvare: Lindesjö, Pia Anneli

Överlåtare: Brolin, Lennart Olof Gustav

Överlåtare: Brolin, Stefan Bo Gustaf

 

▶ Småhusenhet, fritidsbostad

Fastighet: Östhammar Björnäs 9:17

Adress: Ornöviken 2, 74291 Östhammar

Pris: 0 kr

Förvärvare: Jansson, Björn Mikael

Förvärvare: Wahlnäs, Sonja Charlotte Christina

Överlåtare: Wahlnäs, Sonja Charlotte Christina

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Östhammar Öregrund 148:3

Adress: Höjdvägen 6, 74243 Öregrund

Pris: 0 kr

Förvärvare: Rankka, Erik Peter Wilhelm

Förvärvare: Rankka, Karolina Kristina Mariana

Överlåtare: Rankka, Erik Peter Wilhelm

 

▶ Lantbruksenhet, bebyggd

Fastighet: Östhammar Hanunda 3:9

Adress: saknas

Pris: 115 000 kr

Förvärvare: Janse, Anund Carl Magnus Harald

Förvärvare: Janse, Karin Sofia

Överlåtare: Morén, Mats Olov

Överlåtare: Andersson, Karin Elisabet

 

Så kan landsbygden få fart på bredbandet

$
0
0

Träffen arrangerades av Centerpartiet på Karolas kök och inbjudna gäster var Per Jonsson Tierps kommuns näringslivschef, Karin Svanäng från länsstyrelsen i Uppsala Län med ansvar för det statliga bredbandsstödet samt Mikael Lidén och Jan Palm från Lidén Data Gruppe. Företaget som just grävt ned stomlinjer med fiber-kablar utanför kvällens mötes-lokal.

Statens mål är att 2020 ska 90 procent av befolkningen ha tillgång till en bredbandsuppkoppling med hastigheten minst 100 Mbps. Detta mål är även fastslagit i den regionala utvecklingsplanen för Uppsala län. I dag har 52 procent av länsborna tillgång till denna hastighet. För Tierps kommun är den aktuella siffran endast 24 procent.

– Länet har fått en god tilldelning, 97 miljoner, av det nationella bredbandsstödet och om de används fram till 2018 finns möjlighet att länet blir tilldelade ytter-ligare medel, säger Karin Svanäng.

De som kan få stöd för nedgrävning av fiberkablar är de för-eningar vars medlemmar ligger långt ifrån befintliga fiberkablar. Detsamma gäller där det är glest mellan hushållen och området inte tillhör det som kommer ligga inom det kommersiellt utbygg-bara nätet som Lidén Data Gruppen ansvarar för i Tierps kommun.

För ett hushåll på landsbygden som ligger i närheten av befintliga stomlinjer hamnar kostnaden för anslutning på cirka 15 000 kronor enligt Mikael Lidén.

– Kostnad för schaktarbeten på egen fastighet samt teknisk utrustning tillkommer.

Kvällens föredragshållare var överens om hur en bredbansförening rekommenderas arbeta och de utmaningar som kan dyka upp under processen.

Börja med att starta en projektgrupp. Definiera det geografiska området och gör en intresse-undersökning. Därefter är det dags för en grovplanering av sträckningen, sedan kan en kostnadskalkyl göras och projektvillkor fastställas. I samband med detta är det läge att ta reda på om stöd behövs, och i så fall kan sökas.

– Ansökan måste in innan något kostnadsbärande arbete påbörjas som man avser söka stöd för, säger Karin Svanäng.

Insamling av bindande anslutningsavtal ligger sedan till grund för projektering av schaktsträckor. Inför samråd med länsstyrelsen och Trafikverket behöver alla markägaravtal vara på plats.

– Markägarfrågor är den största utmaningen och det som oftast stoppar upp processen, tillade Mikael Lidén.

Sista steget är att kabelläggning sker och fiber förs in i kablarna. Efter att tillhörande elektronik är installerad i fastigheten kan nät installeras och sedan är det dags att börja surfa, eller ringa, eller titta på tv, eller koppla upp husets elektronik för fjärrstyrning och så vidare. Listan med möjligheter som fiberanslutning medför kan göras lång och klart står att morgondagens husköpare kommer att ställa den avgörande frågan om fastigheten är ansluten till fiber.

Redan på vägen ut från det välbesökta mötet stannade flera mötesdeltagare upp för att sondera intresset hos grannar för att starta en fiberförening.

Sara Sjödal

Frösådd och fönstertvätt

$
0
0

Nu växer det så det knakar! Mor i stugan gör sitt bästa för att skaka latmasken ur gubben och påpekar lite försynt om vad som behöver göras, vad som är ogjort, vad det är bråttom med och vad som är än mera brådskande. Gubben känner sig något kluven och splittrad och latmasken kämpar tappert i sina försök att vira ihop sig mellan gubbens ryggrad och spjälorna i pinnsoffan.

I slutändan brukar gummans vilja ske även om gubben normalt beter sig som en envis tax som bums måste sätta sig ett slag och se oberörd ut när den blir inkallad. Kommer kallad men ej strax ty född till slav blir ingen tax, heter det visst någonstans och i viss mån gäller detta även gubbar på landet.

Det första som fåtts att gro och växa är Ipomoean eller Blomman för dagen, på mer vardagligt tungomål. Den ska sås i några krukor för köksfönster och förstutrapp. När plantorna väl grott och rotat sig växer dom så intensivt att krukorna måste stå åtskilda. Detta för att de slingrande stjälkarna inte ska trassla in sig som latmaskar i ryggrad och pinnsoffa och då inte vara möjliga att skilja åt utan milt våld och skador på den fortsatta växtligheten. Lyckas man med detta blir belöningen underbara dagliga himmelsblå blommor ända tills långt in på hösten.

Att växtplatsen i fönstret kräver gnistrande klara och putsade rutor har gubben i stugan än inte helt tagit till sig eller förstått.

Backstuparets hyresvärd har försett stugfolket med två försvarliga nät kontrollerad och certifierad sättpotatis. Gåvan har visserligen sin grund i godhet men ska självklart och delvis återbördas till givaren efter att jorden mångfaldigat vad den fått.

Den tidiga sorten är satt på förgroning i plastlådor som bottnats med tidning och fyllts till hälften med jord. Den andra sorten behöver inte förgro utan ska sättas direkt när den andra sätt ut i fåror. En fot mellan potatisarna och två mellan fårorna ska det vara och så ska det strös ut hönsgödsel vid lämpliga regnväder.

Stugans två kattfröknar uppskattar att sängkammarfönstret numera kan stå öppet nattetid. Det gör gubben med för då blir han inte väckt ur sin söta sömn slummer av små kattassar som dunkar och krafsar på rutan för att få öppnat. Nu blir inte fönsterrutan heller så nedsmutsad av tassar som av sina randiga skäl varit och grävt i potatislandet.

Men när fönstret väl blivit putsat och rent får gubben syn på växthuset utanför. Där finns minsann fler rutor att putsa och feja men innan dess finns det väl några frökataloger som måste studeras. Inte var det väl någon som sa något om pinnsoffan?


Evenemang vecka 18

$
0
0

Uppsala

Uppsala stadsteater. Tjock-Steffe ges på Lilla scenen. Den osannolika berättelsen om Stefan Eriksson, mer känd som ”Tjock-Steffe”, har blivit teater. Följ med in i lögnernas, lyxlirarnas, undanflykternas och våldets universum. Kvinnor över 40 – vad ska man med dem till? ges på Lilla scenen.

Håkan Karlsson visar foto på Uppsala Handkraft. Vernissage på lördag kl. 11-16. Utställningen pågår fram till 13 maj.

”Tågsläpp” i Lennakattens hemmahamn med öppet hus i stationshus, lokstall och vagnhallar vid Faringe station på söndag kl. 10-16.

Beatleskonsert i Bälinge församlingshem på söndag kl. 18. Kom och sjung med!

Tiomilabudkavlen 70 år. ”Jubileumsprolog” på tisdag kl. 18.30 med kort uppvärmningsprogram inför gemensam tävlingsstart kl. 19 från Törnbylund, -mellan Norrhällby och akademigården Törnby i Vaksala. Målgång i Länna bruk.

Populär sopplunch i Almunge församlingsgård på torsdagar kl. 12.

En av nordens mest intressanta bilderboksskapare just nu, Stian Hole, ställer ut på Bror Hjorths hus. Utställningen pågår fram till den 31 maj.

Shoe stories – berättelsen om skor. En utställning om skor gånger två visas på Upplandsmuseet.

 

Knivsta

Fredagar innebär bingospel i Blå Wingen, Husby-Långhundra. Feststämning, spänning och fina priser utlovas. Första utrop kl. 19. Gäster välkomna från kl. 17.

Pyssel för hela familjen på Knivsta -bibliotek i morgon lördag kl. 12-14.30. Gör en egen bok med hjälp av Kajsa Gustavsson.

Klinga mina klockor. Konsert med Knivsta kammarkör och den brittiske konsertpianisten John Wilson i Husby-Långhundra kyrka på lördag kl. 18. Verk av bland andra Bach, Bartolucci och Lindberg framförs.

Våga fråga om energi och klimat! Irene Mårtensson, energi- och klimatrådgivare vid Knivsta kommun, svarar på små och stora frågor på Knivsta bibliotek tisdag kl. 18-19.

 

Heby

Fokus bio i Östervåla visar Miraklet i Viskan på söndag kl. 19.

Konsert. En av Sveriges främsta unga pianister, Peter Friis Johansson, spelar sonater av Frans Schubert i Västerlövsta kyrka på lördag kl. 16.

Sadelmakeriskolan ställer ut projektet Punsning på Tärnsjö bibliotek fram till den 29 april.

…om ljus, om transparens… Uppsalakonstnären Erika Bengtsdotter visar konst på Galleri Canvas i Heby. Utställningen pågår fram till den 3 maj.

 

Enköping/Håbo

Barnloppis. Fynda barnkläder, skor, leksaker och cyklar på Tvillingklubbens loppis i Westerlundska gymnasiets matsal på lördag kl. 9-12. Fikaförsäljning.

Bålsta centrum firar 40-årsjubileum med en kalasdag i morgon lördag kl. 10-15. Festliga aktiviteter, ballonger, fotoutställning av centrumet genom tiderna m.m.

Vårvandring. Guidad vandring i magnolians och lökväxternas tid med trädgårdsmästare Johan Arvidsson på lördag kl. 13-15. Samling vid Turistbyrån på Rådhusgatan 3.

Lördagsmusik. 100-årsjubileum för Sparrsätra kyrkas orgel. Det firas med orgelkonsert med diplomorganist Marcus Torén i morgon lördag kl. 16.

Eftermiddagsdans till Barrabazz orkester i Boglösa bygdegård på söndag kl. 15-18.30.

Valborgsmässofirande. Samling vid brasan kl. 19.30 bakom Enköping-Näs kyrka. Brasan tänds kl. 20.30. Tipspromenad, korvförsäljning, fika och raketer.

Ordet i ögat. Susanna Slöör och Leif Matsson ställer ut på Konsthallen i Enköping. Utställningen pågår fram till den 3 maj.

 

Tierp/Älvkarleby

Teaterkuldagen med Kulturskolan i Folkets hus Skutskär i morgon lördag kl. 13-18.15. Familjedag med teater och loppis.Stickkafé i Gamla Folkets hus i Tobo på lördag kl. 14. Kom och sticka eller handarbeta tillsammans under trivsamma former.

Öppet hus i Tierpsgården, Kyrkbyn, på tisdag kl. 12. Dagträff med kaffeservering och allsång.

Naturfotograf Nils-Olof Engberg visar och berättar om sina bilder på Skutskärs bibliotek på tisdag kl. 18.

Leufsta Bruksarkiv i Förvaltarbostaden har öppet för besök och forskning onsdagar kl. 10-15. Se Upplandsmuseets utställning Lövstabruk på järnets tid och utställningarna från Arkivens Dag 2014.

Fira Valborg vid fågeltornet, Tegelsmorasjön, på torsdag. Kasen tänds kl. 20. Vårtal och sång av Tegelsmora kyrkokör. Korv finns att köpa från grillen.

Recept- och kokboksutställning av gamla receptböcker visas på Café -Kyrkbacken, församlingshemmet Örbyhus.

 

Östhammar

Öregrunds bio visar Avengers: Age of Ultron (3D) på söndag kl. 19 och tisdag kl. 18.

Gå lunka löp vid elljusspåret i Öregrund tisdagar med start kl. 18.

Håll i gång i skogen. Var med och spring tillsammans med Östhammars -friidrott vid elljusspåret, onsdagar kl. 18.30. Alla kan vara med. Pris till alla barn och ungdomar som springer minst tre gånger.

Sopplunch i Östhammars församlingsgård onsdagar kl. 11-13.

Traditionsenligt valborgsfirande vid brasan på stora parkeringen vid Ramhälls bygdegård på torsdag kl. 19. Grillkorv vid brasan och fika i bygdegården.

Gunnar Emanuelsson visar teckningar och målningar på Galleri Fröja i Östhammar.

Helena Eriksson visar handgjorda glaspärlor tillverkade i lampworkteknik på Gimo bibliotek. Utställningen pågår fram till den 29 maj.

Fem förslag till konstnärlig utformning av Rådhustorget i Östhammar visas i en utställning på Östhammars bibliotek fram till den 15 maj.

Dyrare för många när ROT försämras

$
0
0

Det finns förstås både vinnare och förlorare när tilläggsbudgeten granskas under lupp. Vinnare är exempelvis en arbetslös som tidigare hade en inkomst på över 25000 kronor per månad. Med det nya förslaget så innebär det 3200 kronor mer per månad i plånboken efter skatt.
– Från att gå back varje månad får den arbetslöse nu 2300 kronor över att leva på när nödvändiga utgifter är betalda, säger Aurto Arques, privatekonom på Sparbankerna.
Sjukersättningen höjs också.

Men för en familj med två vuxna, som båda använder bil till arbetet, samt har ett sparkapital på 500000 kronor, innebär det en skattehöjning på 2600 kronor per år.
Skatten på sparande i investeringskonto och kapitalförsäkring höjs nämligen från 2016.
Den som kör bensinbil 1500 mil per år får 740 kronor mer i årlig bensinkostnad. För dem som bor på landsbygden, med långa resvägar, så sticker bensinkostnaden iväg betydligt mera.
Ett hushåll som renoverar sin bostad, och där arbetskostnaden för det uppgår till 50000 är förlorare. Med de nya reglerna får man göra avdrag för 10000 mindre.
– Lägger man till ändrade avdragsregler för ROT till nämnda typfamilj så innebär det totalt 12600 kronor mer i skatt per år. Alltså över 1000 kronor per månad. En ansenlig summa för ett hushåll.

Samma familj drabbas också av en höjd tv-avgift och där kostnaden från första juli kommer att ligga på 554 kronor per år.

Rolf Johnsson

Partiledarfrågan

$
0
0

 

Hur mycket beror det på partiledaren om det ska gå bra eller dåligt för ett politiskt parti?

Kring den frågan håller den borgerliga alliansen i Sverige nu på att utvecklas till ett enda stort forskningsunderlag med ett flertal olika variabler inom sig.

Vi har Moderata samlingspartiet som nyligen bytt från en medelålders manlig till en något yngre kvinnlig ledare med samma politiska profil som den manlige föregångaren.

Vi har Kristdemokraterna som också – och alldeles i dagarna – bytt från en medelålders manlig till en mycket ung kvinnlig ledare med en mer högorienterad profil än den manlige föregångaren.

Vi har Folkpartiet, vars manlige partiledare deklarerar tydligt att han vill sitta kvar, samtidigt som han öppnar för att ändra sin profil i riktning vänsterut.

Vi har Centerpartiet, vars unga kvinnliga och tydligt liberala partiledare väntas nedkomma med sitt första barn i höst och då till vikarie får en gråhårig man med rondör och emfatiskt socialt engagemang.

Kort sagt: Hur ska det gå?

Det enda vi vet är hur det har gått så här långt för moderaten Anna Kinberg Batra att träda till och för folkpartisten Jan Björklund att sitta kvar. Svaret är väl att det har gått hyggligt snarare än fantastiskt.

Kinberg Batra har en del missnöjda andar ur partiets äldre garde att brottas med. Detta garde ogillar decemberöverenskommelsen med regeringen om hur budgetpropositionerna ska lotsas igenom kammaren fram till 2020. Kinberg Batra hävdar förtjänstfullt i den interna moderatdebatten hur det viktigt det är att tänka runt hörnet, det vill säga på tiden efter nästa val 2018, då det åter kan bli alliansens tur att regera och dra nytta av samma överenskommelse. Men debatten tar mycket energi för henne under tiden.

För Jan Björklund har det pekat tydligt nedåt efter valet. Från att ha varit ett stabilt parti i alliansen har Folkpartiet blivit ett av de mest sårbara. Många där vill nu ha bort Jan Björklund men ingen motkandidat vill visa sitt intresse, vilket gör att han troligen sitter kvar ett tag till. För att hantera den interna kritiken låter Björklund plötsligt mer som en social- än en kravliberal. En hårdprofilerad försvarspolitisk linje, som majoren Björklund själv bottnar i, är aningen osäker som framgångsmodell.

Kristdemokraterna har med valet av Ebba Busch Thor i hög grad gjort medierna till viljes. Busch Thor är ett namn som Stockholmsjournalisterna råkar känna till, och att hon själv kallar sig ”höger” gör det ännu enklare för dem att hitta vinklar och rubriker. Men hjälper det?

Och vad betyder det, till sist, för Centern att under en längre tid få sin populära Annie Lööf ersatt av Anders W Jonsson? En annan röst, en medelålders man med delvis annorlunda erfarenheter? Bara framtiden och opinions-instituten har svaren.

Högberg ny rektor på SLU

$
0
0

Regeringen utsåg i dag professor Peter Högberg till ny rektor för Sveriges lantbruksuniversitet. Han tillträder tjänsten den 1 juli.
– Jag känner mig hedrad och förväntansfull inför den ansvarsfyllda rollen som rektor för SLU. Vårt universitet är starkt inom våra verksamhetsområden och är särskilt viktigt med tanke på utvecklingen av en hållbar biobaserad ekonomi. Jag hoppas kunna fortsätta det arbete som Lisa Sennerby Forsse framgångsrikt drivit.
Peter Högberg är 60 år och är professor i skoglig marklära vid SLU sedan 1993.


Tåget tar in på flyget

$
0
0

Far och flyg gäller fortfarande för många. Men nu börjar alltså SJ nafsa flyget lite mer i hälarna.
När SJ stämt av årets första kvartal så är rörelseresultatet 105 miljoner kronor vilket är en förbättring med 203 miljoner, jämfört med samma period förra året.
Omsättningen under kvartalet uppgick till drygt 2,2 miljarder.
– Vi har blivit mer konkurrenskraftiga, hävdar SJ:s VD Crister Fritzon.
– Vi har en stark tillväxt och vi tar marknadsandelar från flyget.
Utmärkande för SJ:s satsning i nuläget är fortsatt fokus på prisvärda resor och kortare restid. Det ska, enligt vd, vara en förklaring till att SJ tagit marknadsandelar från inrikesflyget på storstadslinjerna.
Så till exempel ökade resandet på sträckan Stockholm-Göteborg med elva procent under mars.
Ännu mer markant ökning har skett på nattågen ner till Malmö. Där har resenärernas antal ökat med 55 procent sedan samma tid året innan.
– Punktlighet är A och O och vi fortsätter fokusera på att förbättra det, och nämner Värmlandsbanan och Västra stambanan som exempel på det arbetet.
Punktligheten i nuläget för fjärrtågen är 84 procent. För regionaltågen är det 89 procent. Men det är ungefär samma siffror som förra rået, alltså ingen nämndvärd förbättring.
Dagligen reser 85000 personer med SJ och 5000 personer arbetar inom SJ AB. Avgångarna är 1450 per dag, därav 440 i egen regi, resten upphandlade.
I nuläget trafikerar SJ 160 stationer i landet och omsätter årligen nio miljarder.

Rolf Johnsson

Speedwaypremiär regnade delvis bort

$
0
0

Vetlanda skulle ta sig an Smederna från Eskilstuna, men den matchen regnade inne.
Likadant när Lejonen (Gislaved) skulle ta sig an Rospiggarna från Hallstavik. Inställt på grund av regn.
Det blev alltså en snöplig speedwaypremiär med typiskt ”tisdagsväder”, alltså regn.
Indianerna gjorde ingen bra match i halvregnet men lyckades ändå hålla Dackarna stången.
Kvällens gigant var Antonio Lindbäck som tog fyra heatsegrar.
– Jag koncentrerar mig bara på speedway nu, säger han, apropå den väntande domen efter att ha kört bil med alkohol i kroppen.
Men den här kvällen kunde ingen rå på mannen med rastaflätorna.
Indianerna anses annars vara största hotet mot guldtippade (igen) Vetlanda.
Rospiggarna har ett lag som kan vara med och fightas när det drar ihop sig till nomineringsheaten i matcherna. Martin Vaculik och Andreas Jonsson blir starka.
Eskilstunalaget Smederna känns kanske lite mer svajiga. Gregorij Laguta har mycket ansvar på sina axlar. Och hur mycket kraft har ”Zorro” kvar? Slutspel? Kanske.
Med bara sju lag är serien rumphuggen och ett lag måste stå över varje omgång. Det är ett rejält underbetyg för svensk speedway.
Rolf Johnsson

Taltidningen

$
0
0

För dig som har en läsnedsättning. 

Lyssna på din tidning när du själv vill.
Med taltidningen får du hela tidningens innehåll uppläst.
Du kan bläddra mellan de olika avsnitten i tidningen, hoppa artikel för artikel eller välja vilken sida du vill gå till utifrån en innehållsförteckning.

Taltidningen innehåller nästan allt som finns i papperstidningen.
Tidningen läses upp av en syntetisk röst.

Vem får prenumerera?
Alla som har en läsnedsättning har rätt prenumerera på taltidningen.
En läsnedsättning kan bero på flera saker, där synskada och dyslexi är de vanligaste orsakerna.

Men till exempel rörelsehinder, neurologisk skada eller konvalescens efter sjukdom kan också göra att en person har svårt att läsa tryckt text.

Kontakta Annika eller Maud på vår kundservice för mer information och beställning av en prenumeration

Tel: 020 – 36 12 92.


Urbota dum skatt på förnybar energi

$
0
0

Om ni satt i regeringen, kära läsare, och ville få mer förnybar energi i landet, skulle ni då införa en alldeles ny skatt på just sådan energi?

Nej, naturligtvis inte.

Men det råkar vara exakt vad den nu regerande rödgröna ministären i Sverige vill göra.

Att Socialdemokraterna kan tänka i just sådana banor är väl inte alldeles förvånande. De verkar ju älska skatter lika dyrt och heligt, framför allt dyrt, som Gud älskar världen, för att tala Bibelns språk.

Desto mer kuriöst är det däremot att Miljöpartiet – av alla – så till den grad har sålt ut både sitt förstånd och sina tidigare klimatambitioner att de gått med på denna för sol- och vindenergin urbota korkade skatt.

Och kom inte och säg annat än att skatter har betydelse för hur energisituationen utvecklar sig i vårt land.

I veckan som gick deklarerade statliga Vattenfall att det lägger ned två kärnkraftverk, Ringhals 1 och Ringhals 2, mellan 2018 och 2020. Företagets vd Magnus Hall utpekade direkt den ökade beskattningen som orsak till nedläggningsbeslutet. Statsministern Stefan Löfven och energiministern Ibrahim Baylan förnekade förstås i förutsägbar politisk anda att skattehöjningen är utan betydelse för Vattenfalls beslut, men varför skulle vd:n själv nämna just skatterna om det inte var vad han menade? Något måste väl den statliga energijättens ledning veta vad den gör, annars borde ju regeringen som ägarrepresentant byta ut den.

Intressant att ta del av är också vad regeringen drar fram för orsak till att införa den nya skatten på förnybar energi. Jo, det är för att Norge vill att Sverige ska slå till med en sådan skatt inom ramen för den gemensamma energimarknaden.

Att Norge kräver detta av Sverige är faktiskt inget nytt. Det gjorde norrmännen också när den borgerliga alliansen regerade här i vårt land. Alliansen höll dock emot när Norge tryckte på, och det blev inget av med sol-, vind- och vågkraftsskatten den gången. Men nu ser det ut att vara klippt efter bara några månader med socialdemokrater och miljöpartister vid taburetterna.

Pinsamt är ordet. Och är det någon som tror att Löfven, Romson & Co ska lyckas komma ens i närheten av den vindkraftsutveckling som blev verklighet när Fredrik Reinfeldt var statsminister och Anna-Karin Hatt energiminister?

Kultursvepet

$
0
0

Lördag 9/4

Vernissage

Skärvor. Annica Danielsson Almén visar glas, betong och keramik i Kaleidos galleri. I flera av utställningens verk har hon använt sig av trasigt porslin, både fabrikstillverkat och eget handgjort, som hon har satt ihop till mosaiker. Här visas även en serie genombrutna och fragmentariska skålar.

Kl. 10-16, Uppsala

 

Loppis

Drive-in-loppis på Zetterbergs parkering i Östervåla. Sälj eller köp allt mellan himmel och jord. Östervåla HantverksCentrum arrangerar.

Kl. 10-13, Östervåla

 

Löpning

Den speciella småstadskaraktären och den gemytliga stämningen har blivit kännetecknet för stadsloppet i Östhammar, en tävling som bjuder på mycket även utöver själva tävlingsmomentet. Olika sträckor och åldersgrupper. Start och mål vid Frösåkersvallen.

Kl. 12.50, Östhammar

 

Söndag 10/5

Familjedag

Ponnyridning, häst och vagn, tipspromenad, akvarellutställning, försäljning av hantverk, visning av veteranmopeder, Sycklinge trädgård och loppis är några av aktiviteterna som bjuds när Mälbygården bjuder in till familjedag. Underhållning av musikgruppen Kort Varsel. Servering.

Kl. 10-16, Tillinge, Enköping

 

Snickarverkstad

Genuina Gottfrid Skytts snickarverkstad i Lövstabruk visas för allmänheten. Maskiner, verktyg och arbetarnas snickarbänkar står lämnade som när verkstaden stängdes på 1970-talet.

Kl. 12-14, Lövstabruk

 

Konsert

Ett möte i gränslandet mellan jazz och folkmusik. Filip Jers Quartet vann pris som Europas bästa jazzgrupp förra året. På söndag spelar Filip Jers, munspel, Henrik Hallberg, gitarr, Johan Lindbom, kontrabas, och Wille Alin, trummor, i Österundagården.

Kl. 15, Österunda, Enköping

 

Torsdag 14/5

Vandring

Följ med på en vandring till Vibo-Stinas avrättningsplats, Galgbacken, på sockengränsen till Dannemora/Film. Hon avrättades här den 19 juli 1845. Medtag matsäck. Samling vid Labbo, Örbyhus.

Kl 10, Örbyhus


Busiga bufflar med bete i blick

$
0
0

Ute på gårdsplanen spreds frestande dofter från kaffe med dopp och grillad korv medan kön till gårdsbutiken växte sig allt längre.

– Det är bäst att vara ute i god tid för det brukar vara åtgång på buffelmozzarellan, säger Linda Elvingson som tillsammans med mamma Eva Verner tillverkar goda ostar av buffelmjölken.

Mozzarellan tillverkas enligt traditionellt italienskt recept och alla bollar formas för hand. Ängsholmens buffelmozzarella har också den skyddade beteckningen Garanterad Traditionell Specialitet – GTS. I gårdsmejeriet tillverkas också lagrade hårdostar, färskost, buffelyoghurt med mera.

Ängsholmens gårdsmejeri är den enda gården i Norden som mjölkar vattenbufflar och gör mejeriprodukter. Familjen anordnar också årligen träffar för de som är intreserade av att starta prodution med vattenbufflar och de säljer även betäckta kvigor.

Mattrender har bidragit till en ökad efterfrågan på buffelprodukter och i Tyskland och England finns det redan flera tusen vattenbufflar sedan introduktioner på 1990-talet. I Sverige har drygt 20 flodvattenbufflar importerats sedan 2010 och arten är av Me-delhavsras som är en av de mest högavkastande raserna i världen.

Trots att att vattenbuffeln har en sämre hårbeklädnad som vuxen är den tålig mot köld och Pontus Elvingson berättar att de håller djuren i en kall lösdrift med djupströbädd. I många länder, bland annat i Kanada och i Rumänien, hålls de i oisolerade lösdrifter och lever under rätt tuffa förhållanden.

– Djuren är försiktiga och uppmärksamma på omgivningen och identifierar rörelser och främlingar på långt håll, säger Pontus Elvingson.

Under söndagen blev det i-stället mer närkontakt då många besökare tog en tur in i buffelstallet där djuren lugnt iakttog den plötsliga uppmärksamheten. Helt ovetande om vad som väntade.

Så var äntligen tiden inne och en förväntansfull publik trängdes runt hagen med blicken fäst mot utsläppet. Först hördes ljudet från trampande klövar innan de första bufflarna kom springande, saktade ner och såg förvånat ut över publikhavet innan de rusade vidare i yster glädje. Ett av djuren gned njutningsfullt huvudet mot jorden medan en annan stannat till vid ”husse” Pontus Elvingson som bjöd på kliande massage. Något som uppskattades av både buffel och publik.

En bit bort lyfte ett par av djuren sina huvuden, vädrade lite i luften innan de rullade sig av välbehag, njöt av sol och gröna grästuvor.

Bufflar sägs vara utrustad med mycket motor men med svaga bromsar. Som tur är blir de snabbt mycket tillgivna skötaren och det bevisades under söndagens buffelsläpp.

Klädbekymmer och burkmat

$
0
0

Gubben i stugan brukar inte ha några klädproblem och är knappast känd för någon utvecklad fåfänga. Myrornas vårkollektion och mörk kostym inköpt på Röda korsets secondhand accepteras fullt ut och är bra och väl-görande både för plånbok och miljö. En viss seghet vid årstidernas växlingar kan ändå ställa till bekymmer.

Mor i stugan som förvärvsarbetar i Lärdomsstaden berättade häromdagen att det nu tydligt syns på folks klädsel vilka som har långt hem och därför antagligen bor på landsbygden. Kalla nätter ger kalla mornar och många klär sig efter den tidiga morgonens temperatur och känner sig därför en aning påpälsade längre fram på dagen. Den där extratröjan draperas över den inhandlade matkassen eller bärs lite halvelegant över armen på vägen hem. Vad ska man göra när termometerns röda pelare åker upp och ner som en attraktion på Gröna Lund?

Gubben som mest och helst vistas på hemmaplan kan ju byta om och anpassa klädseln efter de metrologiska variationerna men uppskattar inte alltför täta klädbyten som bättre skulle passa en turnerande varietéartist. Man kan välja att klä sig efter almanackan.

Gubben favoritbyxor för sommarbruk kallas familjärt för Emilbyxorna eftersom de proportionellt har samma benlängd som pojkens i Katthults brallor. De sitter dock lite tajtare om vaderna. Gubben tror att byxtypen kallas knickers men är aningen osäker på detta.

Möjligen skulle benämningen kunna härledas till de äppelknyckarbyxor gubben utrustades med när han var grabb. Skillnaden till benkläder av Emils modell är att de så att säga saknar knycket, det vill säga påsarna längst ner där pallet kunde förvaras. De kan också med fördel bäras utan knästrumpor dekorerade med rombiska mönster av salmjackspastills fason. Skor med rågummisula behövs inte heller. Normala foppa-tofflor går utmärkt så länge de bärs och används utan strumpor vid regnväder.

Mor i stugan andas antagligen en viss oro över att gubben ska börja företa sig stadsresor i sommar-mundering alltför tidigt. Själv går hon gärna in i någon klädbutik på jakt efter något fräscht och sommarlätt.

Gubben avskyr däremot klädinköp för egen del och nöjer sig med att besöka matmarknaden och apoteket i tätorten och dessutom investera en smärre slant i bolaget ibland. Den ferrariröda gräsklipparen går visserligen på bensin men gubbar behöver allt som oftast en burk med pys efter förrättat värv.

Veterligen finns igen påbjuden klädkod för förtärande av burkmat på förstutrapp.

Det känns tryggt.

Backis

Så kan viltolyckan se ut

$
0
0

Jonny Johansson, som bor i Åseda, har åkt ut på olika kampanjer i cirka 25 år och viltolycksveckan är en av dem.

– Kampanjen arrangeras sam-tidigt som kalvavstötningen bland älg och rådjur pågår vilket resulterar i fler viltolyckor på vägarna.

Förhoppningsvis hjälper vilt-olycksveckan till att höja med-vetenheten om viltets ökade rörelser och leda till att olyckor kan undvikas.

– Eftersom effektiva åtgärder för att förhindra olyckorna lyser med sin frånvaro, faller ansvaret på trafikanterna, säger Jonny Johansson och tillägger att då gäller det att göra allmänheten med-veten om problemet.

Det innebär att precis som när det är halt, bör man köra försiktigt och vara extra uppmärksam när det varnas för vilt genom skyltning eller annan information.

Ekipaget där älg och den krockade bilen visas upp är resultatet av en äkta viltolycka. Ett medelålders par var på väg hem från Värmland till Småland när maken kände sig trött och överlät körningen till hustrun. En älg sprang upp på vägen och olyckan var ett faktum. Kvinnan omkom och mannen skadades, men överlevde.

– På familjens begäran används bilen av Älgskadefondsföreningen för att förhoppningsvis rädda någon annans liv, säger Jonny Johansson.

Under veckan har föreningen besökt ett flertal orter för att sprida kunskap om risken med vilt i trafiken, och vad man som förare ska tänka på för att minska risken att kollidera med vilt.

– Nu ska jag vidare till Gävle, sen till Västerås och Arboga och jag tror och hoppas att folk tänker till när de ser det här ekipaget, säger Jonny Johansson.

Viewing all 644 articles
Browse latest View live