Quantcast
Channel: Upplands Nyheter
Viewing all 644 articles
Browse latest View live

Dubbelnummer


Länsstyrelsens lodjursinventering klar 

$
0
0

Länsstyrelsens inventering, då lodjuren spåras och räknas, ger dock inte en exakt bild av antalet djur eftersom det inte är möjligt att hitta och räkna alla lofamiljer som finns i länet. För att vi inte ska räkna samma familj två gånger är också kraven på spårningarna mycket höga.

– Vi kan se en minskning av lostammen sedan toppåren 2010 och 2011 men det finns fortfarande gott om lodjur runtom i länet, säger Monica Eriksson, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Uppsala län.

Länsstyrelsens resultat kommer nu att granskas av Viltskadecenter och därefter kommer Naturvårdsverket att fastställa det slutliga inventeringsresultatet.

Årets inventering bygger främst på allmänhetens observationer. Länsstyrelsen hade planerat att genomföra en stor så kallad områdesinventering, då förekomsten av lodjur undersöks systematiskt i hela länet. Det ökar möjligheten att hitta merparten av familjegrupperna av lodjur. En områdesinventering kräver dock att ideella krafter deltar och tyvärr avböjde Svenska Jägareförbundet att delta.

– Vi fick inte med oss tillräckligt många jägare och andra intresserade, vilket gjorde att områdesinventeringen inte gick att genomföra. Vi kommer att göra ett nytt försök till nästa år. Det är viktigt för att få en mer heltäckande bild av lodjursstammen i länet, säger Lennart Nordvarg, naturvårdsdirektör på Länsstyrelsen i Uppsala län.

Har du sett björn, varg, lodjur, järv eller kungsörn? Ladda ner appen ”Skandobs touch” eller lägg in din observation på www.rovobs.se eller www.skandobs.se

Mycket är det

$
0
0

Det är mycket nu – vad trött jag blir … brukar en av stugparets vänner säga när hennes önskan om att få vila sin rygg hart när blev oemotståndlig. Så är det väl i veckan som nu kommer. Tänk bara på att den börjar med Palmsöndagen som inleder stilla veckan då de som är döpta och lever i tro ska för-bereda sig inför påsken som infaller söndagen efter. Samtidigt ska man komma ihåg att ställa om och skruva fram klockan en för nu börjar sommartiden. Dessutom infaller första april i veckan och då ska man vara på sin vakt för att inte bli lurad och kanske klura ut något lämpligt lur till kära och närstående. Rykten florerar om att en viss herr Åkesson som påstås vara demokrat och därför kan förväntas hylla doktrinen om människors lika värde nu har tillfrisknat och ska börja jobba igen. Tills vidare är både hans accepterande av doktrinen och det personliga tillfrisknandet obekräftade uppgifter.

Mycket är det och om inte alla offentliga uppdrag och uppgifter vore nog finns det en del personliga. För gubben innebär detta att julgranen som spättats ner i gräsmattan och nu släppt ur tjälens nypor ska ryckas upp och bäras bort. Detta ska verkställas senast till påska och det har hänt att den fått avverkas med såg en andra gång för att lossas från frostens grepp.

Nu återstår frågan om de tre bristfälliga och hopskarvade ljusslingorna ska sparas ett år till eller om dom ska kasseras och beslut om nyinvestering nästa jul fattas redan nu. Så ska granriset framför trappen och alla nerblåsta kvistar ur de åldriga askarna samlas ihop och föras bort. Om vädret tillåter ska grusgångens skyfflas och krattas till påsk för att glädja Mor i stugan som är uppvuxen med grusgångar där varje korn stod i enskild ställning.

En hel del är det och gubben är tacksam över att uppmaningen på ett reklamblad från en mat-varuhandlare, vars firmanamn är ett anagram på en nordamerikansk underrättelseorganisation, inte behöver verkställas. Dom menar att man ska skapa påsken!

Där går gränsen. Man kan inte återskapa, än mind-re skapa israeliternas befrielse ur egyptiskt slaveri över Jesu lidande och död till uppståndelsens glädje då fastan på påskdagens morgon bryts och byts till ett lättare överdåd i mat och dryck ens med rabattkuponger, tjugo köksägg och en timer.

Backstuparet ber att få tillönska alla en glädjefylld påsk när den dagen gryr och efter den ska sättpotatisen sättas att förgro.

Det blir allt brådare tider.

 

Backis

Tufft vara bonde

$
0
0

Mot alla odds så är bönderna, eller i varje fall lite mer än hälften av dem optimistiska och upplever konkurrenskraften som god.

Och detta trots att den pressade lönsamheten medfört att få lantbruksföretag investerat som de behövt och dessutom avvaktar med nya investeringar.

Det är LRF Konsult som kommit fram till dessa slutsatser i sin senaste prognos över lantbrukets utveckling i Sverige.

Framtidstro är en sak men lönsamhet en annan. Sju av tio böner upplever lönsamheten som ganska eller mycket dåligt. Det är fortfarande ett etablerat uttryck i bondeleden att ”det är skottpengar på bönder”. Och då syftar man på jordbrukspolitiken.

Sedan mätningen förra året är det nio procent fler bönder som upplever lönsamheten som dålig. I synnerhet de mindre jordbruksföretagen upplever lönsamheten just så. Däremot finns det i företag med en omsättning på mellan fem och tio miljoner kronor, en upplevd bättre lönsamhet.

Ungefär tre av tio bönder uppger att kommer att investera i maskiner det närmaste året – eller i investera i byggnader. Men de planerade maskininvesteringarna ligger ändå på en bottennivå.

Grisköttsproducenterna är de som planerar för flest investeringar i djurstallar. Två av tio grisbönder har sådana planer.

Lantbruksnäringren som helhet har i nuläget ändå en hög soliditet, 70 procent.  Upplåningen har ökat med dryga fem procent under ett år, eller i reda siffror med drygt 14 miljarder.

I samtliga regioner i landet upplevs lönsamheten som dålig. Mest upplevs försämringen i Skåne och Halland. Intresset för att terminsäkra är störst runt Mälaren och i Östergötland. Där menar var fjärde bonde att det är ett sätt att förbättra lönsamheten. Smålands- och Blekingebönderna är de som i nuläget investerar mest.

Inte oväntat tycker yngre lantbrukare att deras konkurrenskraft är bättre än sina äldre kollegor. Det, om inte annat, är en liten ljusglimt i den tuffa bondevärlden.

Rolf Johnsson

Justerade UL-priser

$
0
0

Den mest använda 30-dagarsbiljetten för vuxen kommer att kosta 750 kr vilket är 40 kr lägre pris. Även andra 30-dagarsbiljetter får lägre pris, exempelvis ungdom/studentbiljett som sänks med 25 kr till 525 kr. Nya årsbiljettpriset är 7125 kr, en sänkning med 375 kr.

Det blir oförändrat pris, 20 kr per zon, för enkelbiljett som betalas med reskassa på UL-kortet eller i UL-appen.

Enkelbiljett som köps i automat eller hos ombud höjs med 2 kr till 27 kr per zon. Detta gäller också vid köp av enkelbiljett med UL-appen. Biljettköp med betalkort ombord på bussen och Upptåget kostar 35 kr per zon, 5 kr mer än tidigare.

Begreppet Seniorbiljett ändras till Pensionärsbiljett och gäller även förtidspensionär och förmånstagare. Priset för årsbiljett blir oförändrat 3 420 kr. En nyhet är att pensionärsbiljett också finns som 30-dagarsbiljett för 450 kr.

Den som är under 65 år måste kunna visa intyg från Försäkringskassan/Pensionsmyndigheten om att man är förmånstagare alternativt förtidspensionär.

UL inför också en 30-dagars UL/SL Pensionärsbiljett för 885 kr från 1 april. Den gäller för resor inom hela UL:s och SL:s trafikområde.

Andra nyheter är 24-timmarsbiljetter för resor Uppsala-Arlanda och UL/SL. Den senare gäller under 24-timmar i hela UL:s och SL:s trafikområde och kostar 230 kr för vuxen och130 kr för ungdom.

ul.se finns alla biljetter med aktuella priser.

Bättre kontroll på besökare till Skohalvön

$
0
0

I Skokloster har man kommit ett steg längre med den sortens kontroller.  Vid sockengränsen mellan Häggeby och Skokloster är det från och med 1 april 2015 en grind (besöksräknare) som alla som åker gamla vägen till och från Skokloster måste passera. Det är med anledning av att det åter igen kommit på tal om en färjeförbindelse mellan Sko- och Knivstalandet som en ny myndighet blandat sig i leken för att se behovet av en färja. Därför registreras alla som besöker halvön från och med 1 april i år.

Det är installerat en virtuell ”grind” som registrerar och fotograferar samtliga fordon och passagerare när de åker genom gränsen mellan Häggeby och Skokloster. Den senaste tekniken har gjort detta möjligt. Därmed får man veta det exakta antalet fordon (och passagerare) som passerar sockengränsen. Med detta räknar man med att få ett underlag till om det finns behov av färja mellan Sko- och Knivstalandet. Att ”grinden” är något helt nytt förstår man eftersom den inte syns med blotta ögat. Däremot blir den synlig på bild när man fotograferar området med Nixkons XQ 7400/D3, den senaste digitalkameran i Nixkons digitala serie.

Skulle man med kamerans hjälp filma samtidigt som man passerar gränsen så skulle det se ut som på bilden, två vita grindhalvor tillsammans rakt över vägen. Så är det dock inte eftersom verkligheten är konstgjord, eller om man hellre vill, den virtuella konstgjorda verkligheten skapar grinden. Alla som passerar sockengränsen mellan de båda socknarna får därför vara beredda på lite av en ”overklig” känsla vid gränsen. Det kan upplevas lite som att förflytta sig in i en annan dimension ett kort ögonblick.

I sammanhanget kan nämnas att registreringen av fordon och passagerare även kommer att användas i ett genusperspektiv för att tillföra mer fakta i debatten om jämställdhet. Allt och alla som färdas i fordonen syns och registreras. Den virtuella energin består till viss del av röntgenstrålar för att få total information. Dock viktigt att påpeka att röntgenstrålarna består av så låg styrka av joniserande elektromagnetisk strålning att inga skador kan uppstå varken på fordonen eller passagerare.

Tommy Hildorsson

Löfvens löften

$
0
0

 

Det var knappast talekonsten, debattskickligheten eller någon annan upptänklig skicklighet som gjorde att Stefan Löfven valdes till statsminister i höstas.

Förutom att ha en samlad arbetarrörelse av ansenlig storlek bakom sig var hans enda egentliga tillgång som politiker det intryck han gav av att vara en hederlig karl. Verbalt tungfotad och valhänt förvisso, men rejäl. Allt det ospännande som han lyckades säga föreföll ändå att på något vis gälla. Stefan Löfven var inte en man som skulle svika, allra minst vallöften.

Men man behövde ju inte vara raketforskare för att fatta hur svårt Löfven skulle få det med löftena. Det räckte att titta på regeringskonstellationen ihop med Miljöpartiet och skuggsamarbetet med Vänsterpartiet.

Tillsammans rymde de tre rödgröna partierna så skilda valbudskap i hjärtefrågor att de allihopa skulle bli tvungna att svika för att överhuvudtaget komma till några beslut. I och med att de valde att inte förhandla ihop sig i förväg skapade de givna lägen att göra självmål på.

Ironiskt nog är Stefan Löfvens svek de allra tydligaste.

För några veckor sedan rök överskottsmålet, åtminstone som ambition från statsministerns sida. Det som både Löfven och Magdalena Andersson med emfas försvarade inför väljarna fram till valdagen har regeringen nu tänkt att ersätta med ett lättvindigare så kallat balansmål, därtill med den närmast surrealistiska motiveringen att ”ladorna är tomma”. (Om nu ladorna verkligen vore tomma, vilket de inte är, så skulle det väl snarare peka mot ett tuffare överskottsmål än ett avskaffat.)

Därefter har det också gått åt hjulhuset med både drivmedelsskatten och rotavdraget. 44 öre upp på bensinen och 48 på dieseln. Det skulle inte hända, sade Löfven & Co före valet. Rut skulle också vara fredat, lovade Löfven dyrt och heligt. Det lite ”kvinnligare” rutavdraget skulle visserligen halveras, men inte byggjobbarnas och hantverkarnas rot. Ändå hände det alltså i förra veckan att Löfven själv gick ut och sade att rotavdraget skulle sänkas från 50 till 30 procent.

Utan hänsyn till Skatteverkets utsaga om att varje krona i rotavdrag ger 1:40 tillbaka till staten, hade Löfvens stab kommit fram till att avdragssänkningen skulle spara sex miljarder kronor. Av den summan skulle 3,2 miljarder satsas på nyproduktion av bostäder, främst i storstäderna. ”Det luktar framtid!” sade Löfven – vilket fick en del att bara se nya valsvek framför sig.

Stefan Löfvens paradnummer om att återindustrialisera Sverige och skapa ett nytt jobbdrivande exportklimat har också kommit på skam.

Storindustrins affärer med arabvärlden är skadskjutna och småföretagarna ser med oro fram mot dubblerade arbetsgivaravgifter för ungdomar och höjda inkomstskatter. Därför borde kanske Löfven i stället hålla för näsan när han tänker på framtiden…

Lita aldrig på april

$
0
0

Varje år är det likadant. Våren kommer, man gläds åt solen och första tussilagon. Nu… nu är våren på gång. Livet blir lättare och man kan ana att det rent av skulle kunna bli sommar. Folk ler vänligt mot varann istället för att huka i kyla och vind. Så kommer inspirationen för balkongen. Den måste rengöras konstaterar man, och nya blommor krävs till blomlådan. Men de måstena känns aldrig krävande och tunga. Man ser framför sig hur man sitter där med sin kaffekopp i eftermiddagssolen och ser ut över landskapet.

Sen kommer bakslaget.

Det slår aldrig fel. Varje år. Det drar in kyla, snö och starka vindar. Att man aldrig lär sig. Hur kan man fortfarande bli både överraskad och så gruvligt besviken när det händer?

Mars och april är definitivt inga månader att lita på.


Naturskyddsföreningen har aldrig varit större

$
0
0

Det blåser medvind för naturvärnarna och medlemstillströmningen är markant. Störst ökning noterar Borlänge med 62 procent. Sedan följer Älvkarleby med 60 procent och därefter Falun med 39 procent, följda av Säter och Askersund.

En klar tendens är alltså att utkanterna av Bergslagen noterar en riktig medlemshausse. Inte undra på att föreningens riksordförande Johanna Sandahl, säger:

– Väldigt inspirerande och uppmuntrande. Vi ser det som ett tydligt tecken på att folk vill engagera sig i de frågor vi jobbar för: rädda naturen, främja människors hälsa och verka för global solidaritet.

– Och i denna medvind startar vi nu tio nya regionkanslier.

Hittills finns man på plats i 270 lokala föreningar i landet, därmed också i nästan samtliga kommuner. 28 procent av medlemmarna bor på landsbygden, 31 procent i stadsområden och 41 procent i storstäder. Något fler kvinnor än män är anslutna.

Med de nya kanslierna hoppas föreningen kunna samordna naturskyddsarbetet än mer och ge sina medlemmar närmare till utbildning och service.

Här är några av de nya regionala kanslierna:

  • Mora – Dalarna och Gävleborg.
  • Örebro – Värmland och Örebro.
  • Enköping – Sörmland, Västmanland och Uppsala.
  • Stockholm – Stockholms län.

Dessutom öppnas kanslier i Juoksengi, Skellefteå, Sollefteå, Göteborg och Växjö. Satsningen har planerats en längre tid och är i lä nu, samtidigt som det blåser medvind för naturskyddet.

Rolf Johnsson

Våren kommer

$
0
0

Varje år är det likadant. Våren kommer, man gläds åt solen och första tussilagon. Nu… nu är våren på gång. Livet blir lättare och man kan ana att det rent av skulle kunna bli sommar. Folk ler vänligt mot varann istället för att huka i kyla och vind.

Så kommer inspirationen för balkongen. Den måste rengöras konstaterar man, och nya blommor krävs till blomlådan. Men de måstena känns aldrig krävande och tunga. Man ser framför sig hur man sitter där med sin kaffekopp i eftermiddagssolen och ser ut över landskapet.

Sen kommer bakslaget.

Det slår aldrig fel. Varje år. Det drar in kyla, snö och starka vindar.

Att man aldrig lär sig. Hur kan man fortfarande bli både överraskad och så gruvligt besviken när det händer?

Mars och april är definitivt inga månader att lita på.

Se upp för sockerbomben

$
0
0

Om vi hoppar tillbaka 50 år i tiden, och hamnar på 60-talet, så konsumerade varje svensk sju kilo socker. Alltså: en dramatisk ökning på senare år.

Därmed följer en rad negativa konsekvenser. Här är några av dem:

– Vi blir bukfeta, som i sin tur är kopplat till övervikt

– Högt sockerintag kan orsaka hjärt- och kärlsjukdomar och förhöjt kolesterol (LDL).

– Diabetes och karies är vanliga åkommor för dem som stoppar i sig mycket socker.

– Hög sockerkonsumtion kan leda till beroende och höga halter av dopamin och abstinenssymptom. Socker kan i vissa fall få karaktären av drog.

Folkhälsomyndigheten höjer ett varningens finger och ser även ett mönster: ekonomiskt utsatta grupper i det svenska samhället stoppar i sig mer socker än de som är överst på samhällsstegen. Socker är ofta boven bakom flera folksjukdomar.

Men vi är inte värst i världen på sockerintag. USA toppar listan. Där äter man 100 kilo socker per person och år. Där har vi med våra 40 kilo, varav 17 är rent godis, en bit kvar. Men just när det gäller lösgodis, så är vi bäst (eller sämst) i världen!

Finns det inget positivt med socker då? Jodå. Socker är energirikt. Vanligaste naturliga sockret i kosten är för övrigt glukos (eller druvsocker), fruktsocker, mjölksocker (laktos) och maltsocker.

Och bara så ni vet: en läskflaska på en liter innehåller lika mycket socker som 30 sockerbitar. Juice hamnar ofta i samma farliga fack.

Det är nog dags att ta Livsmedelsverkets oro på allvar, när de hävdar att 40 procent av oss får i sig för mycket socker – dagligen!

För mycket socker kan bli surt efteråt.

Rolf Johnsson

Stress är vanligaste orsak till sjukskrivning

$
0
0

Det finns i nuläget, i hela landet, runt 71000 pågående sjukfall med psykiska diagnoser. Totala antalet sjukfall i landet ligger på runt 180000, under ett år.

Mest anmärkningsvärt är kanske att fallen med de psykiska diagnoserna ökat med 48 procent under tre år.

Stress är den vanligaste orsaken till sjukskrivning och antalet personer med stressreaktion har ökat från 15000 till 26000 på ett par-tre år.

Det är försäkringskassan som tagit fram de här färska, och oroande, siffrorna. Där noterar man också att psykisk ohälsa är vanligast i Västra Götaland, följt av Dalarnas län.

Lägst antal sjukfall inom det här diagnosområet hittar vi i Norrbotten och Östergötland.

Om de här siffrorna är oroande, eller rent av mycket oroande, så finns det andra siffror som är desto mer glädjande, och som tangerar ovan nämnda område.

Det visar sig att hälften av alla personer med funktionsnedsättning idag har arbete.

16 procent av den arbetsföra befolkningen (16-64 år) kan sägas ha någon form av funktionsnedsättning. Alltså närmare en miljon människor. Sju av tio av dessa har dessutom nedsatt arbetsförmåga.

Men där har numera 55 procent ett jobb att gå till. Den siffran har sakta ökat år från år.

Men, konstaterar Arbetsförmedlingen i en ny rapport, det är ändå en bra bit kvar till siffran 77, som är procentandelen av befolkningen i stort, som har ett jobb.

–    Att öka möjligheterna för ännu fler med funktionsnedsättning att få ett jobb, är en av Arbetsförmedlingens största och viktigaste utmaningar, säger avdelningsdirektör Henrietta Stein som ansvarar för ”Rehabilitering till arbete”.

Rolf Johnsson

(S)nurr åt fel håll

$
0
0

 

Efter ett halvår med rödgrön regering har ytterligare försämringar för svensk landsbygd kunnat noteras.

Statliga myndigheter som Arbetsförmedlingen, Skatteverket och Lantmäteriet har stängt kontor på mindre orter och flyttat dem till större städer.

Satsningarna på Yrkeshögskolan koncentreras i år till storstäderna. 50 procent av de utbildningar som beviljats för 2015 är förlagda till Stockholm, Göteborg och Malmö.

Telia plockar bort ADSL-nätet innan man installerar alternativ, med följd att infrastrukturen i flera landsbygdslän försämras kraftigt.

Och direkt på regeringens initiativ krymper rotavdraget. I stället för de jobb i hela landet som det avdraget bevisligen skapar kommer statliga medel att satsas på att subventionera mindre lägenheter i storstäderna.

Med allt detta i bagaget för regeringen var det väl inte att undra på att landsbygdsministern Sven Erik Bucht (S) slog ganska hårt på sin trumma när ett förslag till lanthandelsstöd presenterades en kort tid före påsk.

Då var det ”regeringens utredare” som föreslog ett driftsstöd till ett antal dagligvarubutiker som uppfyller vissa uppsatta kriterier. 35 miljoner kronor skulle det få kosta och pengarna skulle hämtas ur Landsbygdsprogrammet. Bucht stod bredvid och lät så välvillig att folk i allmänhet nog trodde att det egentligen var han som hade kommit på alltsammans.

Men det var det inte. Initiativet var i själva verket allt annat än rödgrönt. I stället var det den borgerliga alliansrege-ringen som efter centerpartistiska påtryckningar fick utredningen tillsatt under 2014. Och den person som nu alltså kallades ”regeringens utredare” var Catharina Håkansson Boman, tidigare statssekreterare (C) och bland annat den som höll i pennan när Maud Olofssons memoarbok skrevs.

I och med att Håkansson Boman fick fullfölja sitt uppdrag även efter höstens val var hon förstås i någon mån också den rödgröna regeringens utredare. Så långt stämde det. Men hade hennes utredning inte varit igångsatt tidigare under året, så hade nog inga förslag liknande dessa till fromma för landsbygden funnits för den nya regeringen att dra nytta av.

Tyvärr är också risken stor att ”lanthandelsstödet” bara blir ett litet hack i en skiva som för övrigt snurrar åt fel håll. Förstärker den farhågan gör skärtorsdagens formella regeringsbeslut om att ett kommunalt veto mot friskolor ska utredas. Utbildningsministern Gustav Fridolin (MP) vill så gärna tro att det inte ska drabba byskolor, men risken är överhängande att han i det avseendet tror allt för gott om S-märkta kommunpampar. Det har visat sig förr att de i varje fri skoletablering, av vad slag det vara må, sett en konkurrens som i deras ögon inte borde få finnas.

Fastighetsaffärer vecka 14/15

$
0
0

Håbo

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Håbo Brunnsta 3:67

Adress: Lästängsvägen 18A, 74693 Bålsta

Pris: 2 875 000 kr

Förvärvare: Moore, Inga Gunvor

Förvärvare: Moore, Michael Francis

Överlåtare: Klingborg, Anna Kristina

Överlåtare: Klingborg, Lars Lennart

 

▶ Småhusenhet, tomtmark till helårsbostad

Fastighet: Håbo Skokloster 10:29

Adress: Mosaikvägen 8, 74696 Skokloster

Pris: 2 695 000 kr

Förvärvare: Fornell, Sven Ulf Ronny

Förvärvare: Fornell, Ann Karin Persdotter

Överlåtare: RoA Fastigheter AB

 

Älvkarleby

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Älvkarleby Tebo 9:1

Adress: Rengatan 9, 81440 Skutskär

Fastighet: Älvkarleby Tebo 9:2

Adress: saknas

Pris: 695 000 kr

Förvärvare: Nasedkin, Alexandr

Förvärvare: Ramzina, Nataliya

Överlåtare: Norling, Kjell Ingemar

Överlåtare: Norling, Janet

 

Knivsta

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Knivsta Gredelby 1:118

Adress: Högåsvägen 123, 74141 Knivsta

Pris: 3 500 000 kr

Förvärvare: Nordfors, Lina

Förvärvare: Haraldsson, Jens Andreas

Överlåtare: Larsson, Erik Andreas

Överlåtare: Arbin, Sofia Katarina

 

▶ Småhusenhet, tomtmark till helårsbostad

Fastighet: Knivsta Lagga-örby 2:17

Adress: saknas

Pris: 840 000 kr

Förvärvare: Matti, Ylva Astrid Helena

Förvärvare: Östrand, Benny Andreas

Överlåtare: Waern, Poul Gunnar

Överlåtare: Waern, Tora Marianne

 

▶ Småhusenhet, fritidsbostad

Fastighet: Knivsta Krusenberg 1:30

Adress: Krusenberg Ekshagarna 514, 75598 Uppsala

Pris: 9 750 000 kr

Förvärvare: Åström, Liliana

Förvärvare: Åström, David

Överlåtare: Sallén, Christopher Erik Gustav

Överlåtare: Sallén, Bengt Thorbjörn Gustav

 

▶ Småhusenhet, tomtmark till helårsbostad

Fastighet: Knivsta Vrå 1:693

Adress: Dalbogatan 3F, 74196 Knivsta

Pris: 3 095 000 kr

Förvärvare: Andersson, Karl Mattias

Förvärvare: Marcusson, Linda Louise

Överlåtare: VILLOR I ALSIKE AB

 

Heby

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Heby Näsbo 1:48

Adress: Västbergavägen 12, 74495 Vittinge

Pris: 1 200 000 kr

Förvärvare: Åhman, Hanna Birgitta

Förvärvare: Bozkurt, Ali

Överlåtare: Åhman, Sven Bertil

Överlåtare: Åhman, Karin Birgitta

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Heby Söråsbo 2:40

Adress: Grällsbovägen 17, 74045 Tärnsjö

Pris: 1 150 000 kr

Förvärvare: Pettersson, Johanna Anita Maria

Förvärvare: Hermansson, Karl Herman

Överlåtare: Faster Vera’s Fastighetsförvaltning Aktiebolag

 

Tierp

▶ Industrienhet, lager

Fastighet: Tierp Tierp 39:3

Adress: Bäggebygatan 11A, 81537 Tierp (Flera adresser finns)

Pris: 5 500 000 kr

Förvärvare: BMM Fastigheter i Tierp AB

Överlåtare: XL-BYGG Tierp AB

 

▶ Specialenhet, skolbyggnad

Fastighet: Tierp Tierp 84:12

Adress: Lövåsvägen 2, 81540 Tierp

Pris: 306 000 kr

Förvärvare: Tierps kommunfastigheter AB

Överlåtare: TIERPS KOMMUN

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Tierp Esarby 12:1

Adress: Esarby 202, 74896 Tobo

Pris: 810 000 kr

Förvärvare: Brandt, Nina Laina Charlotta

Överlåtare: Mardinli, Wasira

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Tierp Jörsön 1:244

Adress: Gyllenstedts Väg 12, 81575 Söderfors

Pris: 900 000 kr

Förvärvare: Lindblom, Annika Christina Linnéa

Förvärvare: Lindblom, Karl Arne Urban

Överlåtare: Dahlberg, Merike Karoliina

Överlåtare: Dahlberg, Håkan Daniel

 

▶ Småhusenhet, fritidsbostad

Fastighet: Tierp Ängskär 5:2

Adress: Ängskär Kolonivägen 42, 81965 Hållnäs (Flera adresser finns)

Pris: 0 kr

Förvärvare: Holmgren, Torsten Emanuel

Överlåtare: Holmgren, Ragnhild Elisabet

Överlåtare: Holmgren, Herbert Emanuel

 

Uppsala

▶ Småhusenhet, tomtmark till helårsbostad

Fastighet: Uppsala Vaksala-lunda 27:106

Adress: Torpsvängen 1A, 75471 Uppsala (Flera adresser finns)

Pris: 1 600 000 kr

Förvärvare: Bostadsrättsföreningen Lindhagen 1

Överlåtare: Lindbacken Fastighets Handelsbolag

 

▶ Småhusenhet, tomtmark till helårsbostad

Fastighet: Uppsala Vaksala-lunda 22:30

Adress: Alkällsvägen 48, 75471 Uppsala

Pris: 1 350 000 kr

Förvärvare: Lindström, Mathias

Överlåtare: Lindbacken Fastighets Handelsbolag

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Uppsala Årsta 88:10

Adress: Klarbärsgatan 126, 75452 Uppsala

Pris: 3 525 000 kr

Förvärvare: Eckerman, Anna Camilla

Förvärvare: Eckerman, Stefan Erik

Överlåtare: ANNE MARIE PERSSONS DÖDSBO

 

▶ Småhusenhet, tomtmark till helårsbostad

Fastighet: Uppsala Vaksala-lunda 27:24

Adress: Soldattorpsvägen 14, 75471 Uppsala (Flera adresser finns)

Fastighet: Uppsala Vaksala-lunda 27:34

Adress: Torpsvängen 28, 75471 Uppsala (Flera adresser finns)

Fastighet: Uppsala Vaksala-lunda 27:47

Adress: Torpsvängen 10, 75471 Uppsala (Flera adresser finns)

Pris: 15 000 000 kr

Förvärvare: Bostadsrättsföreningen Flora

Överlåtare: Berguvan AB

 

▶ Småhusenhet, tomtmark till helårsbostad

Fastighet: Uppsala Vaksala-lunda 27:34

Adress: Torpsvängen 28, 75471 Uppsala (Flera adresser finns)

Fastighet: Uppsala Vaksala-lunda 27:24

Adress: Soldattorpsvägen 14, 75471 Uppsala (Flera adresser finns)

Fastighet: Uppsala Vaksala-lunda 27:47

Adress: Torpsvängen 10, 75471 Uppsala (Flera adresser finns)

Pris: 15 000 000 kr

Förvärvare: Berguvan AB

Överlåtare: Lindbacken Fastighets Handelsbolag

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Uppsala Sävja 1:54

Adress: Kypertvägen 10, 75757 Uppsala

Pris: 4 500 000 kr

Förvärvare: Bergenmo, Johan Erik Niclas

Förvärvare: Bergenmo, Maria

Överlåtare: Carlquist, Ingrid Maria

Överlåtare: Carlquist, Hans Anders

 

▶ Småhusenhet, fritidsbostad

Fastighet: Uppsala Sävja 5:19

Adress: Vilanvägen 54, 75752 Uppsala

Pris: 3 976 000 kr

Förvärvare: Hansson, Tordh Ernst Mille

Förvärvare: Hansson, Caroline Kristina

Överlåtare: Norrby, Ulf Sören

 

▶ Småhusenhet, fritidsbostad

Fastighet: Uppsala Gunggräna 1:5

Adress: Gunggräna 4, 75591 Uppsala

Pris: 3 250 000 kr

Förvärvare: Stenberg, Eva Erika Pernilla

Förvärvare: Flatebakken, Eirik

Överlåtare: Hansen, Jenny Heléne Margaretha

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Uppsala Näs-focksta 6:11

Adress: Näs-Focksta 23, 75591 Uppsala

Pris: 4 700 000 kr

Förvärvare: Modiri, Negar

Förvärvare: Pourakbar, Mohammad Yousef

Överlåtare: Lundvall, Frida Viktoria

Överlåtare: Lundvall, Per Martin

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Uppsala Lilla slässbo 1:157

Adress: Skånska Vägen 9, 74496 Järlåsa

Pris: 0 kr

Förvärvare: Lundqvist, Kurt Jonas

Överlåtare: Eriksson, Sabina Gunborg Margareta

Överlåtare: Lundqvist, Kurt Jonas

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Uppsala Kvicksätra 1:44

Adress: Skogsbacken 40, 74497 Järlåsa

Pris: 595 000 kr

Förvärvare: Belhouchat, Linda

Överlåtare: Flensburg, Siv-Karin

 

▶ Småhusenhet, byggnadsvärde under 50  000 kr

Fastighet: Uppsala Balsbo 1:24

Adress: Balsbo 116, 74496 Järlåsa

Pris: 0 kr

Förvärvare: Haag, Anna-Karin Elisabeth

Överlåtare: Haag, Peter Helmer

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Uppsala Rörby 8:38

Adress: Åloppevägen 9, 74381 Bälinge

Pris: 0 kr

Förvärvare: Levin, Björn Thomas Åge

Överlåtare: Persson, Jessica Marie

Överlåtare: Levin, Björn Thomas Åge

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Uppsala Holvarby 1:26

Adress: Holvarby 20, 74394 Skyttorp

Pris: 1 705 000 kr

Förvärvare: Andersson, Carola Margareta

Förvärvare: Andersson, Rolf Kennet

Överlåtare: Sylvia Marianne Anderssons dödsbo

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Uppsala Tensta-åsby 25:2

Adress: Knypplanvägen 16, 74394 Skyttorp

Pris: 1 420 000 kr

Förvärvare: Wester, Hans Tommy Natanael

Förvärvare: Rijnen, Ellinor

Överlåtare: Sundin, Karl Ingemar

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Uppsala Fullerö 43:16

Adress: Åskmolnsvägen 36, 74335 Storvreta

Pris: 0 kr

Förvärvare: Boström, Theres

Överlåtare: Boström, Theres

Överlåtare: Ljungkvist, Klas Mattias

 

▶ Småhusenhet, tomtmark till helårsbostad

Fastighet: Uppsala Björklinge-lund 1:36

Adress: Björklinge-Lund 25, 74374 Björklinge

Pris: 450 000 kr

Förvärvare: Peterson, Jeff Wilhelm

Förvärvare: Magnusson, Cecilia Josefin

Överlåtare: Eriksson, Matts Daniel

Överlåtare: Eriksson, Matts Jörgen Sixten

 

▶ Småhusenhet, tomtmark till fritidsbostad

Fastighet: Uppsala Fäxboda 1:4

Adress: saknas

Pris: 80 000 kr

Förvärvare: FASTIGHETS AB ALRUN

Överlåtare: Fastighets AB Solna Pyramiden 4

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Uppsala Burvik 7:110

Adress: Granens Väg 17, 74012 Knutby

Pris: 2 400 000 kr

Förvärvare: Dahlström, Dick Tage Roland

Förvärvare: Dahlström, Walborg Kristina

Överlåtare: Esp, Erik Egil

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Uppsala Västerberga 3:6

Adress: Västerberga Storstenen 34, 75596 Uppsala (Flera adresser finns)

Pris: 0 kr

Förvärvare: Persson, Johan Erik

Överlåtare: Fondelius, Karin Margareta

Överlåtare: Persson, Johan Erik

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Uppsala Rasbokils-tibble 4:6

Adress: Rasbokils-Tibble 77, 75595 Uppsala

Pris: 2 400 000 kr

Förvärvare: Asplund, Mattias Jan-Erik

Förvärvare: Bäfve, Anna Agneta Evelina

Överlåtare: Månsson, Björn Vilhelm

Överlåtare: Månsson, Birgitta Marianne

 

Enköping

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Enköping Munksundet 24:37

Adress: Nyängsvägen 2E, 74538 Enköping

Pris: 3 045 000 kr

Förvärvare: Melander, Anna Sofia

Förvärvare: Melander, Bo Fredrik

Överlåtare: PEAB BOSTAD AB

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Enköping Bergvreten 8:5

Adress: Vulcanusvägen 44E, 74942 Enköping

Pris: 1 795 000 kr

Förvärvare: Silén, Pernilla Louise Viktoria

Förvärvare: Svensson, Sven-Erik Tobias

Överlåtare: Kruse, Rolf Åke Sigvard

Överlåtare: Kruse, Britt Lilian Irene

 

▶ Småhusenhet, tomtmark till helårsbostad

Fastighet: Enköping Bredsand 1:261

Adress: Korvettvägen 12, 74948 Enköping

Pris: 1 100 000 kr

Förvärvare: Framfast Sverige AB

Överlåtare: Svenska Takgruppen AB

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Enköping Munksundet 28:18

Adress: Munksundsgatan 17, 74536 Enköping

Pris: 3 095 000 kr

Förvärvare: Silverelv, Bente Carina

Förvärvare: Winterlöv, Steffan Peter

Överlåtare: PEAB BOSTAD AB

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Enköping Korsängen 16:7

Adress: Skvalbäcksgatan 3, 74941 Enköping

Pris: 3 535 000 kr

Förvärvare: Ståhlsten, Anna Kristina Torbjörnsdotter

Förvärvare: Ståhlsten, Nils Holger

Överlåtare: Käppe, Nils Stefan

Överlåtare: Taxén, Anne Siv Maria

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Enköping Gröngarn 1:44

Adress: Fotbollsgatan 13, 74538 Enköping

Pris: 3 060 000 kr

Förvärvare: Synnerfalk, Lars Magnus Joakim

Förvärvare: Synnerfalk, Jenny

Överlåtare: Vuori, Johan Nils Kristoffer

Överlåtare: Vuori, Mary Liselott Helen

 

▶ Småhusenhet, fritidsbostad

Fastighet: Enköping Breds-eklunda 1:7

Adress: Breds-Eklunda 1, 74595 Enköping

Pris: 0 kr

Förvärvare: Karlsson, Klas Mikael

Överlåtare: Karlsson, Kjell Birger

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Enköping Skolsta 11:14

Adress: Vällingevägen 5, 74951 Grillby

Pris: 2 180 000 kr

Förvärvare: Tulevall, Per Arne Pelle

Förvärvare: Burholm, Ann-Sofie

Överlåtare: Eriksson, Clas Olof

 

▶ Småhusenhet, fritidsbostad

Fastighet: Enköping Hacksta 1:4

Adress: Hacksta 10, 74951 Grillby (Flera adresser finns)

Pris: 1 600 000 kr

Förvärvare: Troedsson, Ulf Gustaf Troed

Överlåtare: Troedsson, Ulf Gustaf Troed

Överlåtare: Troedsson, Erik Christian Troed

Överlåtare: Troedsson, Anders Vigg Troed

Överlåtare: Troedsson, Anna Katarina

 

▶ Lantbruksenhet, obebyggd

Fastighet: Enköping Herrbo 3:8

Adress: saknas

Pris: 145 000 kr

Förvärvare: TORSTUNA HÄRADSALLMÄNNING

Överlåtare: Lundqvist, Bo Allan Emanuel

Överlåtare: Andersson, Bengt Håkan

Överlåtare: Bertil Erikssons dödsbo

 

▶ Lantbruksenhet, obebyggd

Fastighet: Enköping Österunda-brunnsta 2:1

Adress: saknas

Pris: 805 000 kr

Förvärvare: Åhlén, Roger

Överlåtare: Prästlönetillgång, Svenska Kyrkan

 

Östhammar

▶ Småhusenhet, fritidsbostad

Fastighet: Östhammar Börstils-länsö 1:183

Adress: Frebbenholm 22, 74292 Östhammar

Pris: 0 kr

Förvärvare: Lovén, Jan Tomas

Förvärvare: Backe, Annika Jana

Förvärvare: Lönnberg, Anette Marianne

Överlåtare: Lovén, Kerstin Marianne

 

▶ Småhusenhet, fritidsbostad

Fastighet: Östhammar Valö-norrby 23:3

Adress: Norrby 226, 74892 Österbybruk

Pris: 490 000 kr

Förvärvare: Lindgren, Jens Olof Christer

Förvärvare: Lindgren, Juliana Maria

Överlåtare: Goldberg, Thomas

Överlåtare: Haugdahl, Anneli Marianne

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Östhammar Östhammar 20:6

Adress: Sturegatan 1, 74232 Östhammar

Pris: 0 kr

Förvärvare: Casenberg, Eira Margareta

Överlåtare: Wikestedt, Ethel Adéle Viktoria

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Östhammar Östhammar 12:10

Adress: Slottsgatan 19, 74231 Östhammar

Pris: 2 200 000 kr

Förvärvare: Krakelbacken AB

Överlåtare: Olsson, Johan Willy

 

▶ Småhusenhet, helårsbostad

Fastighet: Östhammar Ed 3:92

Adress: Nypongatan 8, 74235 Östhammar

Pris: 0 kr

Förvärvare: Engberg, Lars Fredrik

Överlåtare: Engberg, Lars Fredrik

Överlåtare: Engberg, Maria Madeleine

 

▶ Småhusenhet, fritidsbostad

Fastighet: Östhammar Björnäs 4:23

Adress: Färdgärde 34, 74291 Östhammar

Pris: 1 900 000 kr

Förvärvare: Wallmark, Stina Elna Josefin

Förvärvare: Wallmark, Svante Per Fredrik

Överlåtare: Rodevall, Ulla Linnéa Margareta

Evenemang vecka 15

$
0
0

Uppsala

Uppsala stadsteater. Tjock-Steffe ges på Lilla scenen.  Den osannolika berättelsen om Stefan Eriksson, mer känd som ”Tjock-Steffe”, har blivit teater. Följ med in i lögnernas, lyxlirarnas, undanflykternas och våldets universum. Kvinnor över 40 – vad ska man med dem till? ges på Lilla scenen. En pjäs av Malin Lagerlöf och Eva Dahlman.

Tiomilabudkavlen 70 år. Jubileumskafé med de uppländska segrarna OK Fyrismalm, IF Thor, Tierps IF och IK Fyris i fokus på tisdag kl 19 med uppvärmningsfika från kl. 18. Plats: Upplands Idrottsförbund, Sportfältsvägen 3, Uppsala. Upplands Idrottshistoriska Förening arrangerar.

Populär sopplunch i Almunge församlingsgård på torsdag kl. 12.

En av nordens mest intressanta bilderboksskapare just nu, Stian Hole, ställer ut på Bror Hjorths hus. Utställningen pågår fram till den 31 maj.

Uppsala Industriminnesförening visar en utställning om Uppsalas industriella kulturarv. Här visas stora foton, texter och föremål kombinerade med ett 20-tal träskulpturer av konstnären Hans Lustig. Öppet lördag kl. 11-14.

Translation theme park. Samtidskonst av nio japanska konstnärer visas på Uppsala konstmuseum.

Shoe stories – berättelsen om skor. En utställning om skor gånger två visas på Upplandsmuseet. Inte så mycket modehistoria, snarare oväntade perspektiv.

 

Knivsta

Fredagar innebär bingospel i Blå Wingen, Husby-Långhundra. Feststämning, spänning och fina priser utlovas. Första utrop kl. 19. Gäster välkomna från kl. 17.

Gruppen Navarra med Arvid Kästel, piano, Sofia Bergström, sång, Erika Risinger, fiol, och Carl-Johan Groth, slagverk, ger konsert i Blå Wingen på lördag kl. 19.

Öppet hus på brandstationen i Knivsta på söndag kl. 11-15. Brandbilsåkning, tipspromenad, prova handbrandsläckare och brandfilt, spruta vatten med brandslang, information m.m.

Våga fråga om energi och klimat! Irene Mårtensson, energi- och klimatrådgivare vid Knivsta kommun, svarar på små och stora frågor på Knivsta bibliotek tisdag kl. 18-19.

Pyssel, handarbete, kurser med flera aktiviteter på 100 idéer i Husby-Långhundra (Ica Knivens gamla lokaler). Stickkafé första onsdagen i varje månad kl. 16-21.

 

Heby

Fokus bio i Östervåla visar The Cobbler på söndag kl. 19.

Heby Folkets hus visar Hotel Marigold 2 på söndag kl. 19.

Gudstjäns med nattvard i Västerlövsta kyrka på söndag kl. 11.

Kommunens energirådgivare finns på plats på biblioteket i Vittinge på måndag kl. 12-14. Ställ frågor och diskutera allmänna frågor om energi och klimat.

Kåserikväll med Jacke Sjödin i Kanikebogården, Östervåla, på onsdag kl. 19. Servering.

Sadelmakeriskolan ställer ut projektet Punsning på Tärnsjö bibliotek den 13-29 april.

 

Enköping/Håbo

Gospel-jazz med Slim’s Gospel Train i Västerledskyrkans kyrksal i dag fredag
kl. 19. Niomannaband med sångare och musiker bjuder på en svängig gospel-
kväll.

Internationella brädspelsdagen 2015 infaller i morgon lördag och uppmärk-
sammas på Enköpings bibliotek. Ta
med dig eget spel eller låna ett på
plats.

Kakbuffe  med vårtema, hönsbytardag och marknad i Altuna bygdegård på lördag kl. 11-16.

Söndagsöppet i Främjarstugan, Bredsand, kl. 10-14. Motionsbingo och naturstig för barn och vuxna kl. 10-13. Servering med Friluftsfrämjandets goda smörgåsar och hembakade bullar.

Hur används våra arbetshästar i dag? Lotta Nenzén från Hästkraft Fjärdhundra berättar i en 2-delad serie på biblioteket i Fjärdhundra. Del 1 äger rum på tisdag kl. 19 och handlar om Nordsvenskens egenskaper som arbetshäst, utrustning och redskap.

Gästgiverier på trakten. Elisabeth Torsner berättar om det gamla gästgiverisystemet och de gästgiverier som funnits i vår trakt i Gamla Tingshuset i Örsundsbro på onsdag kl. 19.

Tierp/Älvkarleby

Lyssna på P4 och lös Melodikrysset tillsammans med andra på Skutskärs bibliotek i morgon lördag kl. 10.

Magishow för hela familjen med Trollkarlen Gabriel på RioBio Folkets Hus Skutskär i morgon lördag kl. 17.

ABBA-underhållning i Tobo Folkets hus i morgon lördag kl 19. AKO, Anna-Karin Nytell Oldeberg, och Birgitta Wollgård medverkar.

Plockbingo i Vendels bygdegård på söndag kl. 18. Bingo, lotterier och fika.

Folkmusik med gruppen Navarra i Österlövstagården, Åkerby, Skärplinge, på söndag kl. 18.

Leufsta Bruksarkiv i Förvaltarbostaden har öppet för besök och forskning onsdagar kl. 10-15. Se Upplandsmuseets utställning Lövstabruk på järnets tid och utställningarna från Arkivens Dag 2014.

Recept- och kokboksutställning av gamla receptböcker på Café Kyrkbacken, församlingshemmet Örbyhus. Vernissage på onsdag kl. 19.15.

 

Östhammar

Musikalisk berättarkväll med Anders Nyberg och Jennifer Ferguson på Gimo bibliotek på måndag kl. 19.

Författarbesök med Marcus Priftis, som skrivit romanerna Gå på djupet och En käftsmäll och nu senast debattboken Främling vad döljer du för mig?, på Östhammars bibliotek på tisdag kl. 18.

Församlingsafton i Börstils församlingshem på tisdag kl. 19. Siw Ölmelid berättar om sina år i Bryssel. Kaffeservering.

Två vänner – poeter och konstnärer. Margaret Axell och Gerd Vading visar akvarell och akryl på SKB’s kontor i Östhammar fram till den 28 april.

Emotional Autopsy. Att bena upp meningen med allt är temat för en ny utställning i Sadelmakarlängans galleri i Österbybruk som öppnar fredag 3 april. Konstnärerna Tommy Eriksson och Bill-Ove Jonsson, som har grafiken som en gemensam grund, ställer ut.

Helena Eriksson visar handgjorda glaspärlor tillverkade i lampworkteknik på Gimo bibliotek. Utställningen pågår fram till den 29 maj.

Fem förslag till konstnärlig utformning av Rådhustorget i Östhammar visas i en utställning på Östhammars bibliotek fram till den 14 maj.


Ny chans för föreningar att nå ut med information

$
0
0

Att vara med och driva en ideell förening är givande på många sätt. Man får umgås med människor som har samma intresse och som nästan alltid förstår vad man talar om.

Men det kan också vara frust-rerande när man inte når ut till alla andra. Alla oinvigda som också borde få chansen att diskutera hembygdshistoria, träna sin hund, dansa schottis, spela bordtennis eller att lära sig bygga modellplan. För att nu ta ett par exempel.

Nu har du chansen att sprida ditt budskap i Upplands Nyheters forum Mitt Uppland. Här får du chans att skriva om det som intresserar just dig.

Det som skickas in läggs ut på webbsidan med reservation för gällande publiceringsregler, och materialet samlas också in och publiceras i den tryckta tidningen. Och precis som när professionella journalister skriver kommer materialet då att redigeras. I en tryckt tidning har man utrymmesramar att ta hänsyn till. Vissa artiklar kan därför strykas ner och förvandlas till notiser, lite beroende på hur många som tar chansen och skriver.

Det handlar för övrigt inte bara om att skriva. Artiklar brukar ju ofta illustreras med bilder, och numera går nästan varenda människa omkring med en kamera. Om inte annat så i mobilen. En mobilbild kan ofta fun-gera bra.

Så om du vet vad det är du vill ha med i tidningen bör du ta med mobiltelefonen eller en digital-kamera ut på ditt reporteruppdrag. Och läs gärna på om hur du ska göra för att hitta den optimala bildkvaliteten.

Ulf Kriström

Diagnoser och mod i vårmodet

$
0
0

Att väntan på våren också innehåller en försmak av den alltid kommande sommartorkan i nyhetsflödet är allmänt känt. När Sverige tar semester få murvlar, reportrar och redaktörer gräva lite djupare för att hitta sina nyheter. Vi såg exempel på detta i påskhelgen som gick. Först lät radion meddela att barn som utsatts för passiv rökning löper tre gånger högre risk att drabbas av ADHD. Dagen efter får vi veta att barn födda sent på året löper samma risk och på ungefär samma nivå.

En backstusittare som lämnat sin barndom för mer än ett halvt sekel sedan kan då bibringas en viss oro eftersom han för sextio år sedan bland annat påstods vara ordblid, fylld av vidlyftiga fantasier och dessutom hade tydliga och självupplevda koncentrationssvårigheter som han kompenserades på ett utsökt och utstuderat sätt.

När läxan inte var läst kunde pojken erbjuda skolfröken att till exempel sjunga en sång i stället och det gick så pass bra att den lilla småskolans andra fröknar samlades utanför klassrumsdörren för att småfnissande lyssna till föreställningen och sångtexter som han absolut inte lärt sig i söndagsskolan.

Metoden fungerade inte på de något högre årskurserna men när nu orsakerna är klarlagda har gubben försonats med grabben. Född sent på året och sovrummet delat med en tolv år äldre bonus eller plastbror som sängrökte borta i sin hörna är saken klar. Den där cigarettglöden som rörde sig i mörkret har fortsatt att snurra som en eldfluga kring skallen på gubben och röken beblandade sig med rökgaser från kakelugnseldningen. Spjällen skulle skjutas tidigt för den goda värmens skull och lite pip i bröstet var bara helt normalt. På den tiden var ADHD inte uppfunnet.

En annan av vårens märkvärdighet är de käcka damerna som förklarar vårmodet i diverse soffprogram på tv:n. Dom påstår att i år är handväskorna små och det är mycket sjuttiotal och fransar som gäller. Vitt är också en färg som ÄR!

Hur kan dom veta det? Alltså vad som ÄR i vår när nu våren knappt har kommit. Dom enda som har makt och myndighet att bestämma sådant är väl dom som bestämmer vad som finnas att köpa i butiker och boutiquer.

Gubben betackar sig, skjuter spjället och är tacksam över att datummärkningen sträcker sig bortom sommarhalvåret med god marginal. Den som passerat modeindustrins ”bäst före” handlar mer en gärna second hand i första hand och köper vad som finns istället för det som är.

Det känns tryggast så.

Backis

Bucht lovade statliga bankgarantier

$
0
0

Traditionen sedan decennier är att medaljerna ska delas ut av någon kunglighet. Oftast har kungen själv stått för utdelandet. I år blev det premiär för den jordbruksintresserade prins Carl Philip. Det hela är en värdig och fin ceremoni. Dock med mycket kamerablixtar. Pressfotograferar dras gärna till kungligheter.
Det är LRF som håller i ceremoni som är en del i ett större arrangemang som varar flera dagar.

Efter medaljutdelningen talade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht om mjölkproduktionen

Han prisade mjölkproducenternas företagaranda och förmågan att anpassa sig. Han talade också om de stora miljönyttor mjölkproduktion och djurhållning i jordbruket innebär.

– Vi har världens bästa djuromsorg i mjölkproduktionen. VI har Europas lägsta användning av antibiotika. Vår mjölkproduktion är i världsklass. Jag är övertygad om att den har en framtid och att den behövs. Vi ska ha Europas lägsta arbetslöshet 2020. Vi ser mjölkproduktion och övrigt lantbruk som en naturlig motor för ökad sysselsättning på landsbygden.

Konkret berättade Bucht  om det som nu är aktuellt i vårbudgeten. Man är överens om att det blir något slags statlig lånegaranti för att hjälpa krisande mjölkföretag med likvida problem.

– Vi arbetar på att snabbt få fram en lösning där. För att det ska fungera måste vi ha med bankerna på det tåget. Det arbetar vi med just nu. Vi är medvetna om att många mjölkföretag har en akut likviditetskris. Därför forcerar vi arbetet så snabbt det går.

Buch utlovade också att återföringen av dieselskatten till jordbruk och skogsbruk ska öka från 90 öre till 138. Eftersom dieselskatten ska höjas innebär det i praktiken att det i alla fall inte blir någon höjning av dieselskatten.

– Vi kommer heller inte att återinföra handelsgödselskatt enligt den modell som låg i höstbudgeten.

Här är det dock inte läge för jordbruket att helt andas ut än. Regeringen planerar för en ny modell, som, enligt Bucth, ska få betydligt mindre ekonomisk påverkan för jordbruket. Det kommer dock som allra tidigast 2017.

– Vi jobbar  också på med vår livsmedelsstratgei. Vi har just nu regionala samrådsmöten runt om i landet. Vårt mål med strategin är dock helt klart. Livsmedelsproduktionen i landet ska öka, avslutade Bucht

Hur guldmedaljörerna för delar sig över landet varierar lite från år till år. De medaljörer Svea Jord & Skog pratade med hade mindre besättningar, från 40 kor och neråt.

Här följer medaljörerna från vårt utgivningsområde.

 Gävleborgs län 

Catharina Engblom & Per Göransson, Långbo, Holmsveden

Christina och Ingemar Hägglund, Hamrångevägen, Hamrångefjärden

Stig och Kjell Härneberg, Vevlinge, Bollnäs

Dalarnas län

Kjell Arvidsson, Våbäck, Gustafs

Uppsala län

Per-Arne och Kjell Adolfsson, Karö, Österbybruk

Krister Larsson, Munga By, Tierp

Örebro län

Yngve och Margareta Djursvik, Åsta, Lillkyrka
Jörgen och Ann-Charlott Larsson, Sällinge Säteri, Frövi

 

Henrik Östensson

Särbo för en tid

$
0
0

 

Att de borgerliga partierna skulle avstå från att lägga en gemensam skuggbudget nu i vår kom knappast som en överraskning.

Efter decemberöverenskommelsen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet om att släppa igenom den ”största partikonstellationens” budgetförslag i riksdagen var det inte längre meningsfullt för allianspartierna att kompromissa inbördes för en budgetmotion som de ändå till slut skulle få lov att avstå från att rösta på.

Bättre då att utnyttja de kommande åren i opposition till att låta varje alliansparti utveckla sina egna politiska profiler så att de kan bidra med fler sympatier till det gemensamma väljarunderlaget vid nästa val.

Anledningar till missnöje med den sittande rödgröna regeringen och dess stödtrupp vänsterut lär för övrigt inte komma att saknas.

Hela alliansen borde dessutom vinna på att komma bort från det förvaltarskapstänkande som anfäktade regeringen Reinfeldt efter 2010, alltså det som (om ni minns) fick en ung och otålig Annie Lööf att efter bara några månader som näringsminister efterlysa en uppgradering till ”Alliansen 2.0”.

Ytterligare några skäl talar för att allianspartierna ska övergå till ett mera särbo-liknande förhållande under en tid framöver. Två av fyra allianspartier – Moderaterna och snart också Kristdemokraterna – har nya partiledare som mer än något annat behöver ägna sina egna kärntrupper full uppmärksamhet.

I båda dessa partier finns också missnöjesyttringar mot decemberöverenskommelsen att hantera. En tredje ledare, Folkpartiets Jan Björklund, har samtidigt fullt upp med att freda sig själv mot dem i partiet som vill ha Birgitta Ohlsson till ordförande i stället.

Men i det besked om friare ageranden för allianspartierna som lämnades i förra veckan slogs det fast att det också i fortsättningen ska samarbetas på den borgerliga kanten.

I ansvarstagandet för ekonomin och i synen på arbetets och företagandets behov av lönsamhet kommer likheterna att bestå.

Och längre fram i mandatperioden ska alliansens partier åter närma sig varandra med sikte på att vara minst lika förberedda på ett maktövertagande 2018 som någonsin 2006.

Vägen dit går till att börja med via en gemensam utvärdering av regeringsårens samarbete och ett så kallat äntringskansli, där blivande statssekreterare och politiskt sakkunniga i regeringskansliet ska utbildas för framtida uppgifter.

Ett alliansgemensamt valmanifest 2018 ska det naturligtvis också bli – allt för att svenska folket ska slippa få en lika oförberedd och löftesbrytande regering som den nuvarande.

Nya taltidningen får toppbetyg av läsarna

$
0
0

Gunnar Johansson växte upp på en bondgård men tröttnade på att plöja och tog ett jobb som kyrkvaktmästare i Flen. Han tycker att det är viktigt att hålla sig informerad om vad som händer i hembygden och har därför varit prenumerant på Sörmlandsbygden i många år.

Nu närmar han sig 85 år och har svårt att läsa någon tidning vid frukostbordet som förr i tiden. Men han håller sig informerad ändå – med hjälp av Sörmlandsbygdens taltidning.

– Ja, den är verkligen en bra kompis, säger Gunnar med ett skratt. Tänk vad de kan åstadkomma med dagens teknik.

När Sveagruppen gick ut och informerade om den digitala satsning som bland annat omfattar en absolut toppmodern taltidning insåg Gunnar att det var en produkt för honom. Han hade redan en dagstidning som taltidning, så det var inga problem med att komma igång.

– Det är enkelt. Bara att sätta igång datorn och trycka på de rätta knapparna.

Och det är just det som är poängen med Sveagruppens taltidningssystem. Det är enkelt att hantera – och det är roligt när man kommer igång.

Det intygar även Ahle Wallén, som efter ett långt liv som jordbrukare i Järlåsa flyttade till en lägenhet i Storvreta och som med åren fick problem med att läsa den vanliga tidningen. Därför abonnerar han sedan en tid på Upplands Nyheters taltidning.

Men kan en 92-åring verkligen komma ihåg vilka knappar man ska trycka på och vilka rattar man ska vrida på för att få ut det man vill av taltidningen?

Ja, Ahle Wallén intygar att det går alldeles utmärkt.

– Jag hade väl lite problem i början, men då fick jag jättebra hjälp av tidningens expert. Nu hanterar jag det på egen hand, och jag kan till och med ställa om så att rösten som läser upp texterna talar lite långsammare om jag vill det.

– Förresten, tillägger han, vet du om det går att få Jord & Skog som taltidning också? Jo, det går alldeles utmärkt.

Ulf Kriström

Viewing all 644 articles
Browse latest View live